Perlage Tasting Club – edycja lutowa

Wydarzenia

Perlage Tasting Club – edycja lutowa

19 lutego 2016

Co miesiąc do konceptu restauracyjnego Water&Wine przy zakładzie butelkującym Cisowiankę zjeżdżają się restauratorzy, szefowie kuchni, sommelierzy, blogerzy kulinarni i inne osoby dla których jedzenie, wino i woda są życiową pasją. Zaproszeni goście mają okazję degustować wina specjalne na tę okazję dobierane przez Piotra Kameckiego (Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich) i dyskutować na temat właściwego doboru win do konkretnych dań oraz ważnej roli jaką odgrywa podana do nich woda.

Spotkanie w ramach Perlage Tatsing Club 12 lutego rozpoczęło się od oprowadzenia gości po zakładzie butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage.

Podczas degustacji zaproszeni goście mogli zapoznać się z flagowymi winami sprowadzanymi do Polski przez Desabor. Do degustacji przygotowano wina białe (Rueda) jak i wina czerwone – między innymi: Ribera del Duero, Toro i Rioja. Przy degustacji win czerwonych o głębokim smaku i wyraźnie wyczuwalnych taninach goście najbardziej docenili wyjątkowość Perlage. Musująca Perlage z łatwością odświeżała i przygotowywała podniebienie na kolejne smaki.

Zwieńczeniem całego spotkania było menu degustacyjne przygotowane przez szefa kuchni konceptu Water&Wine – Marka Flisińskiego. Pierwszym daniem, które zachwyciło zgromadzonych przy stole swoją prostotą byłą troć podana z kwaśną śmietaną i smażonym koperkiem. Pełne podziwu słowa uznania z ust gości padły również podczas konsumowania węgorza z ogórkiem i gęsią wątróbką. W sumie podano 9 dań do każdego z nich dobierając odpowiednie wino. Kluczową role odegrała tu Cisowianka Perlage, której wyjątkowe właściwości pozwoliły na odczuwanie w pełni smaku wszystkich wyczarowanych przez Szefa Flisińskiego dań.

Zdjęcia: Maciej Stankiewicz