Kuchnia europejska według Donala

Wydarzenia

Kuchnia europejska według Donala

22 stycznia 2016

Irlandzki bloger Donal Skehan wyruszył w kolejną kulinarna podróż po Europie. Podróżując w towarzystwie ekipy filmowej, a za przewodników mając miejscowych blogerów kulinarnych, z dziecięcym wręcz entuzjazmem cieszy się nowo odkrytymi, ekscytującymi smakami, aromatami i niepowtarzalnym klimatem odwiedzanych miast. Na trasie jego podróży znalazł się także nasz Kraków.

W Budapeszcie Donal zachwyci się pysznym jedzeniem ulicznym i odwiedzi doroczny festiwal dla smakoszy, pełen znanych i wykwintnych smaków. Podczas odwiedzin w Stambule Donal zostanie poczęstowany iście królewskim śniadaniem, a później trafi na potrawkę z owczej głowy. Dalsza podróż wiedzie przez Amsterdam, Lizbonę i Sztokholm, w których entuzjastyczny kucharz odwiedza najciekawsze lokale, po brzegi wypełnione ekscytującymi smakami i aromatami.

W czasie wizyty w Krakowie Donal trafi do Kopalni Soli w Wieliczce oraz do restauracji, serwującej świeżo złowione i wędzone na miejscu pstrągi. Odwiedzi pierogarnię i sam zmierzy się z lepieniem pierogów, spróbuje golonki w piwie, nie ominie też Vodka Baru, gdzie ogromny wybór gatunków wódki dosłownie zawróci mu w głowie.

źródło: Polsat Food Network

Donal Skehan to bloger kulinarny, autor książek kucharskich, fotograf kulinarny, prezenter telewizyjny, felietonista, wielokrotnie nagradzany producent, a nawet znany w Irlandii muzyk.

Ma 28 lat i już dociera do ponad milionowej widowni na Food Tube Jamiego Olivera, największym i najszybciej rozwijającym się kanale europejskiego YouTube. Swój sukces zawdzięcza blogowi, prowadzonemu od 2007 roku, gdzie pisze o swoich kulinarnych przygodach i wypróbowanych przepisach. Donal ma już na koncie trzy książki kucharskie, prowadził serie telewizyjne pokazywane na całym świecie, był jurorem w programie Junior Masterchef, stworzył linię Scoff Pies, która zdobyła nagrodę Good Food Taste Award w 2014, został felietonistą czasopisma.