Kulinarna podróż do regionu kołobrzeskiego

Wydarzenia

Kulinarna podróż do regionu kołobrzeskiego

16 grudnia 2015

10 grudnia w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu odbyła się promocja książki „Smaczny Kołobrzeg. Kuchnie rejonu kołobrzeskiego” autorstwa Beaty Mieczkowskiej-Miśtak. Jest to książka kulinarna, pierwsza tego typu w regionie, w której znajdziemy 40 przepisów na dania pochodzące z regionu kołobrzeskiego, autorstwa miłośników gotowania i najlepszych szefów kuchni z regionu, wśród nich: Andrzej Jakomulski (szef kuchni Hotelu LEDA SPA); Andrzej Hynda (szef kuchni Boulevard Ustronie Morskie by Zdrojowa); Marcin Dach (szef kuchni hotelu Pałac w Rymaniu); Jacek Krakowiak, Grzegorz i Przemek Nowiccy (Hotelu Aquarius SPA); Marek Pietrzela; Lila Korab Colberg (Kołobrzeska Fabryka Piwa); Wojciech Kempa (szef kuchni Sand Hotel by Zdrojowa); Alicja Pilecka (szefowa kuchni CRR KRUS NIWA); Rafał Durka (szef kuchni DIUNE Hotel & Resort by Zdrojowa); Piotr Szpak (restauracja Kabaczek w Ustroniu Morskim); Mariusz Kucharczak (szef kuchni Marine Hotel by Zdrojowa); Jarosław Bagniuk (szef kuchni Hotelu Senator); Bartosz Ligenza (szef kuchni pizzerii i smażalni UNO); Grażyna Jagielska i Michał Husak (Grill House Wichłacz); Wiesław Ogrodowski (szef kuchni hotelu Lambert); Elżbieta Turek i Małgorzata Psykała (szefowe kuchni Albax – Kielczanka); Tomasz Tamborski (starosta kołobrzeski); Maciej Żukowski (szef kuchni Havet Hotel); Beata i Mikołaj Sawiccy; Bogusława Ochnia; Piotr Buryło; Wiktor Ignaczak i Maciej Jeleń (Hotel Wellness proVit); Beata Mieczkowska-Miśtak; Andrzej Mielnik; Bartłomiej Chrzanowski; Jarosław Grzela (Ikar Lobby Bar), a także opis kulinarnych miejsc Kołobrzegu i Ustronia Morskiego. Przepisy w niej zawarte oparte są na produktach regionalnych oraz tradycyjnych recepturach kulinarnych z Pomorza Zachodniego, takie jak: tatar ze śledzia, smażona sałatka bałtycka, roladki z kaszy jęczmiennej z łososiem, dorsz z czerwonym pęczakiem, gotowany okoń z rabarbarem czy gołąbki w liściach winorośli ze śledziem, a jeśli ktoś lubi coś słodkiego znajdzie w niej przepis np. na wyborny sernik z musem z rokitnika.