Skład polskiej drużyny na Puchar Świata Lodziarzy w Rimini

Wydarzenia

Skład polskiej drużyny na Puchar Świata Lodziarzy w Rimini

16 grudnia 2015

23-26 stycznia 2016 r. w Rimini odbędzie się VII edycja Pucharu Świata Coppa del Mondo della Gelateria.

Puchar Świata Lodziarzy odbywa się co dwa lata, biorą w nim udział specjaliści z zakresu lodów, ciasta, czekolady oraz wykwintnej kuchni. Zawodnicy pochodzą z pięciu kontynentów. W tym roku zakwalifikowało się 14 drużyn z Argentyny, Australii, Niemiec, Japonii, Włoch, Maroko, Meksyku, Polski, Hiszpanii, Szwajcarii, USA oraz Chile, Urugwaju i Singapuru.

Polska również będzie mała swoich reprezentantów podczas Pucharu. Od początku września na Stadionie Energa w Gdańsku trwają wytrwałe treningi polskiej reprezentacji Coppa del Mondo della Gelateria. Z inicjatywy Pawła Petrykowskiego Mistrza Polski w Lodziarstwie (2015) po konsultacjach z Team Manager zespołu Michałem Doroszkiewiczem (Brązowy medalista Coppa del Mondo della Gelateria 2014) powstał silny polski zespół, w składzie:

Michał Doroszkiewicz – Team Manager

Paweł Petrykowski – kompozycja baz lodowych

Maciej Majzon -Wójtowicz- rzeźby lodowe

Marek Moskwa – eksponat cukrowy Croccante

Michał Wiśniewski – dania gastronomiczne.