Świąteczne specjały polskiej kuchni na papieskim stole

Wydarzenia

Świąteczne specjały polskiej kuchni na papieskim stole

14 grudnia 2015

W ramach promocji polskich ryb przez Towarzystwo „Pan Karp”, pięcioosobowa ekipa polskich kucharzy z Torunia, Bydgoszczy, Krakowa, Warszawy i Łodzi pojedzie do Rzymu i Watykanu by przygotować szereg kolacji promujących polskie ryby dla prawie 400 gości. Swoją wyprawę rozpoczną kolacją wigilijną dla Ambasady RP w Rzymie i polskiej Polonii, następnego dnia dania przygotowane przez kucharzy trafią do Papieskiej Akademii Dyplomatycznej.

Na stole pojawią się zarówno tradycyjne potrawy takie jak ryba po grecku, czy karp po żydowsku. Nie zabraknie również dań specjalnie opracowanych na to wydarzenie, tj.: wędzony karp na podpłomykach z masłem z podgrzybków, gratin z flądry z kapustą i grochem, bliny z wędzonym śledziem i kawiorem Enoir, czy ceviche z dorsza z emulsją z kopru i chilli. Mamy nadzieję, że podobnie jak w zeszłym roku dania przygotowane przez polską ekipę, trafią również do Papieża Franciszka.

Szefowie kuchni mają też z tej okazji przygotowany prezent dla papieża- kitel kucharski z herbem papieskim, oraz napisem Executive Chef Pope Francis, który uszyła polska szwalnia Kitle.pl. Nie zabraknie również świątecznych ciast, takich jak makowiec, czy piernik świąteczny, przygotowanych specjalnie na tę okazję przez Cukiernię SOWA.

Ekipa Polskich Kucharzy :

Tomasz Łagowski – Szef kuchni restauracja Alter Ego Toruń

Rafał Godziemski- Szef kuchni restauracja Memo w Bydgoszczy

Miłosz Kowalski – Szef kuchni Hilton Garden Inn Kraków Airport

Kamil Kubiak- Szef kuchni restauracja Motywy w Łodzi

Norbert Sokołowski- Sous-chef  restauracja Villa Intrata w Warszawie

W dwóch poprzednich latach potrawy z karpi z Brzeszcz i Rytwian uświetniły obiad dla 100 Gwardzistów Szwajcarskich oraz Polonii zgromadzonej przy rzymskiej parafii św. Stanisława B.M. Wykwintne potrawy trafiły wówczas także na stoły obu Papieży – zarówno Benedykta XVI , jak i Franciszka.

Żywe karpie tynieckie wyhodowane w Gospodarstwie Rybackim Przyborów wypłyną łodzią już 12. grudnia z Tyńca pod Krakowem do Torunia, by w mieście Kopernika spotkać się z rybami bałtyckimi: śledziami, dorszami i flądrami, które zostaną dostarczone przez Organizację Rybaków Łodziowych z Kołobrzegu i Pomorskiej Organizacji Producentów „Arka” z Gdyni. Jest to nawiązanie do średniowiecznej tradycji spławiania żywych karpi hodowanych w rejonach górnej Wisły na Zamek Królewski na Wawelu,  dalej do polskich miast wzdłuż biegu tej rzeki. Natomiast podróż w górę Wisły odbywały wówczas zasolone w beczkach śledzie. Na nabrzeżu w Toruniu rozegra się jeszcze walka o ryby pomiędzy polskimi rycerzami, a załogą krzyżackiego zamku.

Akcja promocyjna polskich rybaków dojdzie do skutku dzięki środkom Funduszu Promocji Ryb.