Dania rybne na wigilijnym stole

Wydarzenia

Dania rybne na wigilijnym stole

14 grudnia 2015

Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta. To radosny czas spotkań z rodziną i znajomymi przy wspólnym stole. Pojawią się na nim tradycyjne potrawy, które jednak warto udoskonalać, by przy tej okazji zaskoczyć swoich gości daniami, które znają, a które ujęte nowocześniej jeszcze bardziej pokreślą ich wyjątkowość.

Jednakże na stołach wszystkich Polaków bez względu na położenie geograficzne i upodobania kulinarne, pojawia się ona – niekwestionowana królowa ryba. Bywa przyrządzana i doprawiana na wiele różnych sposobów, tak by uchwycić całe bogactwo jej aromatów. Warto dodać, że jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Posiada bowiem wiele witamin, w tym A, E oraz istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na naszą skórę.

 

Śledzikowa przystawka

Składniki:

Pieczarkowy Hit Pieczarki marynowane OLE!

płaty śledzia marynowany

papryka konserwowa czerwona

175 g śmietany 18%

sól i pieprz

oliwa

Na płacie śledziowym ułóż paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, zawiń, zepnij wykałaczką, a na wierzchu nawlecz Pieczarkowy Hit marynowany OLE!

 

Aksamitny Łosoś w sosie turkusowym z kaparami

Składniki:

Kapary OLE! 1/4 (filiżanki)

100 g sera Lazur Turkusowy

2 filety z łososia

175 g śmietany 18%

sól i pieprz

oliwa

Filety z łososia przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie smażymy je na patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Ser Lazur Turkusowy kruszymy, mieszamy ze śmietaną,  i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy również wyśmienite Kapary OLE! i gotujemy przez dwie minuty. Łososia możesz polać sosem i podać z ulubionymi dodatkami.