Świąteczne warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim

Wydarzenia

Świąteczne warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim

09 grudnia 2015

26 listopada w warszawskim studio Cook Up Bielany odbyły się świąteczne warsztaty kulinarne i food designu. Chef Witek Iwański i jego zespół przygotowali  świąteczne dania ze śliwką kalifornijską.

Nie zabrakło także porcji nowej wiedzy – spotkanie poprowadził znawca kulinariów Paweł Loroch, który podzielił się wieloma ciekawostkami na temat śliwek kalifornijskich i ich zastosowania w kuchni, a Barbara Dąbrowska-Górska, ekspert dietetyczny kampanii „Przyjaciółka z Kalifornii” podzieliła się wiedzą na temat odżywiania w czasie Świąt.

Natomiast Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego Domu podpowiedzieli jak wystylizować i samodzielnie sfotografować przygotowane potrawy, by nie pozostały one jedynie, miłym kulinarnym wspomnieniem.

Przepisy kulinarnych ekspertów:

• Wykwintny królik w winie ze śliwką kalifornijską (przepis Mariety Mareckiej znanej z programu TV „ABC Gotowania” i autorki książki o tym samym tytule)

• Lekka ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie (przepis Mariety Mareckiej znanej z programu TV „ABC Gotowania” i autorki książki o tym samym tytule)

• Delikatne pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską (przepis Pawła Lorocha).

Przepisy od California Prune Board:

• Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwką kalifornijską

• Aromatyczny piernik ze śliwką kalifornijską

• Słodka kutia ze śliwką kalifornijską.