Ruszyła rekrutacja do światowego konkursu World Class 2016

Newsy

Ruszyła rekrutacja do światowego konkursu World Class 2016

20 października 2015

Barmani na start!

Ruszyła rekrutacja do światowego konkursu World Class 2016

Kolejny Polak – po Mateuszu Szuchniku z Warszawy – otrzyma szansę, by dołączyć do światowej czołówki barmanów, zdobyć nowe umiejętności i przeżyć wyjątkową przygodę. Rozpoczęła się druga edycja polskich kwalifikacji do międzynarodowego konkursu miksologicznego World Class Competition. Aplikacje można składać do 31 października.

Poprzeczka w górę

Organizator World Class Poland ogłosił rozpoczęcie drugiej polskiej edycji konkursu dla barmanów. Nagrodą w krajowych kwalifikacjach jest przepustka na międzynarodowe zawody, w których nasz reprezentant zmierzy się z około 60-ma talentami z całego świata. Co roku World Class Competition odbywa się ekscytujących okolicznościach sprawiając, że jest to nie tylko konkurs na światowym poziomie, ale także wielka przygoda dla uczestników.

„Z dużym optymizmem rozpoczynamy rekrutację do nowej edycji konkursu, dzięki rezultatowi Polaka podczas pierwszego startu w światowych zawodach barmańskich. Ale to nie jedyny powód. Podczas poprzednich polskich kwalifikacji obserwowaliśmy naprawdę wysoki poziom umiejętności i kreatywności wśród wszystkich uczestników, które sprawiły, że rywalizacja była zacięta. Dlatego wiele obiecujemy sobie także po nowej edycji konkursu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.

Przed uczestnikami kilka miesięcy zmagań

Rekrutacja do krajowej edycji World Class odbywa się za pośrednictwem dedykowanej aplikacji konkursowej na Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland. Zadaniem konkursowym jest stworzenie autorskiej receptury koktajlu inspirowanego Republiką Południowej Afryki. W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie, pełniące funkcję barmana w lokalu, który posiada w ofercie minimum 5 marek z portfolio DIAGEO Reserve.

Po wstępnej rekrutacji, na podstawie zgłoszeń organizator wybierze 30 uczestników. Od lutego 2016 roku wezmą oni udział w dwóch zjazdach półfinałowych, składających się ze szkoleń ze znawcą sztuki barmańskiej oraz kwalifikacji do finału World Class Poland 2016. Finałową dwunastkę poznamy w kwietniu 2016, a zwycięzca – reprezentant Polski na międzynarodowych zawodach World Class Competition – zostanie wyłoniony w czerwcu przyszłego roku. Zmierzy się z około 60 gwiazdami sztuki barmańskiej z całego świata.

Pierwszy sukces na zachętę

Laureat pierwszej polskiej edycji konkursu, Mateusz Szuchnik z warszawskiego baru El Koktel, wziął udział w międzynarodowych warsztatach w Istambule, a następnie reprezentował nasz kraj podczas finału konkursu w Kapsztadzie. Zajął w nim 17 miejsce na 54 finalistów z całego świata. „Pierwszy reprezentant Polski w World Class Competition wzbudził duże zainteresowanie wśród jurorów. Start w zawodach zmotywował go do zgłębienia sztuki miksologicznej, dostarczył nowych doświadczeń, a także wpłynął na rozgłos dla lokalu, który prowadzi. Dziś Mateusz jest światowym Ambasadorem World Class i rzecznikiem konkursu, a w nowej polskiej edycji World Class będzie pełnił rolę mentora oraz trenera nowych uczestników” – dodał Łukasz Piwowarczyk.

Barmańska rywalizacja miast

Pierwsze polskie eliminacje do światowego konkursu miksologicznego World Class Competition – Poland 2015 – prowadzone były od października 2014 do czerwca 2015. W krajowym finale zmierzyło się 12 najlepszych polskich barmanów. Wśród nich znalazło się czterech mieszkańców Warszawy: Mateusz Szuchnik i Paweł Rodaszyński (El Koktel), Monika Krzemieniewska (Hotel Bristol) oraz Jakub Grabowski (Dom Whisky & Cocktail Bar Max); dwóch reprezentantów Krakowa: Dominik Ubysz (Le Scandale Tiki Bar i Bar Instytut) i Jarek Zawadzki (Le Scandale Royal); trzech barmanów z Trójmiasta: Steve Zachariasz (Pinokio, Sopot), Marek Pobłocki (Galeria 63, Sopot), Krzysztof Rathnau (Flisak ’76, Gdańsk), a ponadto: Patryk Kozyra z Wrocławia (Schody Donikąd), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Foto Cafe 102) i Arkadiusz Prunesti z Poznania (Klub Opcja).

Recepta na sukces w miksologii

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ostatniej edycji tytuł Barmana Roku trafił do Japończyka Michito Kaneko.

„Od samego początku program World Class wzbogaca najlepszych barmanów o wiedzę na temat najnowszych globalnych trendów w dziedzinie przygotowywania koktajli. Podczas finałów barmani uczestniczą w najbardziej wymagających zadaniach miksologicznych, mając jednocześnie swobodę tworzenia. Muszą wykazać się szeregiem umiejętności – od sommeliera, przez szefa baru, gospodarza, alchemika, po showmana i powiernika gości” – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu World Class.

Dodatkowe informacje na temat World Class

 

Kontakt dla mediów:

  • HELLO PR: Katarzyna Kielar, doradca ds. public relations

tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl

  • Diageo Polska: Łukasz Piwowarczyk, Reserve Brands Manager

e-mail: Lukasz.Piwowarczyk@diageo.com

 

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.comwww.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkowa tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One , gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label , zbożowa whisky Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton.

Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.

Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.