Concordia Taste prezentuje nowe menu i kulinarnego rezydenta

Wydarzenia

Concordia Taste prezentuje nowe menu i kulinarnego rezydenta

22 października 2015

Restauracja Concordia Taste zmieniła na początku roku formułę swojego działania. Do współpracy zaprasza wszystkich chętnych amatorów sztuki kulinarnej i profesjonalistów na program rezydencji kulinarnej. Podczas drugiej edycji trzyetapowego konkursu wyłoniono właśnie nowego rezydenta – Jakuba Gutka  – kulinarnego kulturoznawcę.

Restauracja otwarta na profesjonalistów i pasjonatów

Czasami to nie ukończenie prestiżowej szkoły, tylko świetnie wykształcony smak, ciekawa osobowość i wrodzone zdolności stwarzają dobrego szefa kuchni. Restauracja Concordia Taste ponownie otwiera drzwi swojej kuchni nie tylko dla profesjonalistów, ale także dla świadomych i zdolnych pasjonatów dobrej i zdrowej kuchni. Podobnie jak całą Concordię Design, także restaurację mogą tworzyć zarówno Ci, którzy pracują tam na co dzień, jak i ci, którzy są jej gośćmi, a co za tym idzie, stają się pulsem i tętnem tego miejsca.  By wziąć udział w drugiej edycji konkursu na „Kucharza- Rezydenta” należało wysłać zgłoszenie zawierające propozycję kompletnego menu: przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Autorzy najlepszych kulinarnych propozycji spośród przesłanych zgłoszeń zostali zaproszeni do wspólnego gotowania. Na podstawie smaku, zapachu, kompozycji i wyglądu przygotowanych potraw jury Concordii wyłoniło nowego rezydenta: Jakuba Gutka. Teraz Jakub razem z nowym szefem kuchni Concordia Taste – Tomaszem Olewskim wspólnie dopracuje propozycję specjalnej, dodatkowej karty rezydenckiej dołączonej do menu. Menu w restauracji zmienia się 3 razy do roku. Już drugi raz proponuje menu, dołączone do głównej karty stworzone przez rezydenta-pasjonata. Poza tym gotowanie wciąga poprzednia, pierwsza rezydentka – Małgorzata Pindych została w Concordia Taste na stałe i teraz współtworzy zespół kucharzy.  W ten sposób kuchnia Concordia Taste staje się prawdziwie demokratyczna – tworzyć ją może każdy!

Kultura stołu, film i rosół rybny

Nowy rezydent: Jakub Gutek ma 22 lata i jak sam mówi, gotuje odkąd pamięta.  Odwiedzał i eksperymentował w różnych kuchniach i restauracjach pomagając przy organizacji kulinarnych, filmowych i filmowo-kulinarnych wydarzeń (m.in. Kuchnia+Food Film Fest oraz T-mobile Nowe Horyzonty). Poza tym studiował także kulturoznawstwo w Instytucie Kultury Polskiej UW, gdzie zajmował się przede wszystkim  polską kulturą kulinarną. W menu nowego rezydenta znajdą się:

przystawka: quinoa, obsmażony tuńczyk, gotowana w oliwie ośmiornica, sorbet z pieczonej papryki, puder z czarnych oliwek

zupa: szafranowy rosół rybny z płatkami z dzikiego łososia i okonia morskiego i koprem włoskim

danie główne: pierś perliczki, puree z dyni, smażone prawdziwki z jarmużem i kasztanami

deser: lody lawendowe, kruszonka migdałowa ze strzelającym cukrem, ciepły sos czekoladowy z syfonu, mus z mango, maliny

Jesienne smaki

Menu rezydenckie dołączone zostanie do nowej, jesiennej odsłony głównego menu restauracji. Concordia Taste uchyla rąbka tajemnicy i zdradza, że tym razem menu będzie niezwykle rozgrzewające. Znajdą się tam dania z warzyw okopowych, takich jak topinambur, skorzonera czy pasternak, będzie też sporo korzennych przypraw: imbiru, obecnych np. w sosach. Pojawią się też aromatyczne i energetyczne dania – idealne na poprawę nastroju w zimowe dni.