Kraków gotuje dla diabetyków

Wydarzenia

Kraków gotuje dla diabetyków

05 października 2015

5 października w Krakowie odbędą się warsztaty kulinarne „Menu dla diabetyka” przeznaczone dla osób z cukrzycą. Uczestnicy będą mogli bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i poznać przepisy na pyszne dania zgodne z dietą cukrzycową. Organizatorzy przygotowali też specjalne szkolenia dla kucharzy i restauratorów. Zarówno warsztaty dla diabetyków jak i szkolenia dla szefów kuchni odbędą się w Studiu Qulinarnym przy ul. Gazowej 4.

Zdrowe gotowanie

To już kolejne warsztaty kulinarne organizowane przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach ogólnopolskiego projektu Menu dla diabetyka. Kraków na jeden dzień stanie się centrum kulinarnym, edukacyjnym i rozrywkowym w jednym. Intencją akcji jest pomaganie osobom z cukrzycą w doborze produktów i komponowaniu posiłków zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także zaangażowanie restauratorów, producentów żywności i mediów do szerzenia wiedzy na temat diety cukrzycowej. Warsztaty w ramach Menu dla diabetyka to okazja, by w sposób praktyczny poznać tajniki diety cukrzycowej, a także skorzystać z bezpłatnych konsultacji z zakresu zdrowego stylu życia. Uczestnicy warsztatów będą gotować pod czujnym okiem Davida Gaboriaud, kucharza i autora programów kulinarnych oraz Jerzego Nogala, szefa kuchni i promotora zdrowego stylu życia.

Bezpłatne konsultacje z ekspertami

Uczestnicy warsztatów Menu dla diabetyka w Krakowie będą mieli także możliwość skorzystania z bezpłatnych porad z zakresu profilaktyki cukrzycy i zasad diety cukrzycowej. Chętni będą mogli także bezpłatnie zmierzyć poziom cukru we krwi, poddać się analizie składu ciała, a także skorzystać z indywidualnych konsultacji diabetologicznych i dietetycznych. Porad udzieli Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej.

Warsztaty dla kucharzy i restauratorów

Także 5 października w Krakowie odbędzie się szkolenie dla kucharzy i restauratorów. Celem spotkania jest zachęcenie właścicieli restauracji, managerów lokali i szefów kuchni do włączenia się akcję, w ramach której w menu tych miejsc pojawią się dania dedykowane diabetykom. Podczas spotkań z dietetykami i przedstawicielami Koalicji na Rzecz Walki z Cukrzycą kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wartości (wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe) w potrawach. Otrzymają też komplet materiałów dydaktycznych i możliwość konsultowania się z dietetykiem przez cały czas trwania akcji.

Program Menu dla diabetyka

(05.10.2015, Studio Qulinarne, Kraków 10.00-14.00)

10:00-11:30 Szkolenie dla kucharzy i restauratorów

12:00-12:30 Wprowadzenie do warsztatów kulinarnych dla diabetyków (wykład)

12:30 – 14:00 Warsztaty kulinarne dla diabetyków

12:30 -14:00  Konsultacje indywidualne z dietetykiem i edukatorem diabetologicznym

Warsztaty i szkolenia odbędą się 5 października w Restauracji Studio Qulinarne, ul. Gazowa 4.

Udział w spotkaniu jest bezpłatny, lecz ilość miejsc ograniczona.

Zapisów można dokonywać zgłaszając chęć udziału na adres mailowy: koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu  

 

Menu dla diabetyka

Akcja Menu dla diabetyka ma pomagać osobom z cukrzycą dobierać produkty i komponować posiłki zgodnie z wytycznymi diety cukrzycowej, a także inspirować restauratorów i producentów żywności do wprowadzania i oznaczania produktów dedykowanych osobom z cukrzycą. W ramach projektu w styczniu b.r. ruszył portal kulinarny poświęcony diecie cukrzycowej www.menudiabetyka.pl, prowadzone są spotkania edukacyjne i warsztaty kulinarne dla diabetyków i kucharzy, a także poradnictwo dietetyczne i diabetologiczne. We współpracy z ekspertami opracowane zostały także wytyczne dla osób przygotowujących posiłki dotyczące komponowania posiłków dla diabetyków.

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Ministerstwa Zdrowia.