Spotkania kulinarne towarzyszące Festiwalowi Singera

Wydarzenia

Spotkania kulinarne towarzyszące Festiwalowi Singera

19 sierpnia 2015

22 sierpnia rusza  Festiwal Singera, a z nim bezlik koncertów, spotkań i warsztatów. Na ulicy Próżnej Daniel Kahn, Anna Rozenfeld, Beata Mintzberg, Etel Szyc i Hanna Kossowska przybliżą warszawiakom kulturę i kuchnię żydowską.

Już w niedzielę 23 sierpnia o godz. 15.00 w restauracji Mercato przy ul Próżnej 7 Beata Mintzberg pokaże tajniki kuchni sefardyjskiej, czyli tradycyjne posiłki Żydów zamieszkujących kraje śródziemnomorskie. Beata Mintzberg przygotowywała szabatowe posiłki dla społeczności skupionej przy reformowanej synagodze Ec Chaim. Na warsztaty, w  których goście będą aktywnie uczestniczyć obowiązują zapisy w barze restauracji Mercato 21 i 22 sierpnia w godz. 17.00-20.00.

Dwa dni później, we wtorek 25 sierpnia o godz. 16.30 w tym samym miejscu Etel Szyc i Hanna Kossowska poprowadzą warsztaty „Zapachy i smaki kuchni żydowskiej”. Panie zdradzą tajniki kuchni żydowskiej, podzielą się oryginalnymi przepisami, wytłumaczą zasady koszerności i opowiedzą o świętach żydowskich, jednocześnie przygotowując tradycyjne potrawy przeznaczone do degustacji. Zapisy: w barze restauracji Mercato, 23 i 24 sierpnia w godz. 17.00-20.00.

Specjalnie z okazji inauguracji XII edycji Festiwalu Singera w delikatesach restauracji Mercato przy ulicy Próżnej 7 powstanie półka z koszernymi produktami włoskimi, poszerzając tym samym ofertę dostępnych w Warszawie produktów koszernych. Mercato to unikalne połączenie włoskiej restauracji i delikatesów z włoskimi produktami w samym centrum Warszawy: Piękna 15 i Próżna 7.