Ogólnopolski Klaster „Polscy Liderzy Gastronomii” szansą dla gastronomii

Wydarzenia

Ogólnopolski Klaster „Polscy Liderzy Gastronomii” szansą dla gastronomii

22 czerwca 2015

W dniu 16 czerwca 2015 r. w restauracji „Moonsfera” w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie umożliwiające poznanie Ogólnopolskiego Klastra Środowiskowego Branży Gastronomicznej. Spotkanie miało na celu zaprezentowanie wspólnie podejmowanych działań i inicjatyw w ramach  nowej inicjatywy na rynku gastronomicznym.

Ogólnopolski Klaster Środowiskowy Branży Gastronomicznej „Polscy Liderzy Gastronomii” powstał w październiku 2014 r. i zrzesza podmioty z branży gastronomicznej działające na terenie całej Polski. Głównym celem działalności Klastra jest tworzenie optymalnych warunków do integracji środowisk z branży turystyczno-hotelarsko-gastronomicznej oraz ich współpracy, nakierowanej na wzmocnienie potencjału tej branży w Polsce poprzez podnoszenie jej konkurencyjności, ulepszanie jakości świadczonych usług, wpływanie na poprawę kształcenia specjalistów oraz współpracę w zakresie promocyjnym, dydaktycznym i badawczo-rozwojowym.

Działania Klastra skierowane są do restauracji, hoteli, menedżerów, kelnerów, kucharzy, barmanów, nauczycieli przedmiotów zawodowych, szkół gastronomiczno-hotelarskich, firm gastronomicznych działających na terenie całego kraju. W ramach wspólnych projektów zrealizowane zostaną m.in. szkolenia, doradztwo, staże, warsztaty, imprezy targowo-wystawiennicze, promocja oferty firm zrzeszonych w klastrze pod wspólną marką, jak również wdrażanie „dobrych praktyk” w kraju i za granicą.

Członkowie Klastra, to grupa fachowców działająca w szeroko rozumianym sektorze gastronomii,

o uznanym autorytecie, potwierdzonym osobistymi dokonaniami. W spotkaniu wzięło udział również wielu zaproszonych gości, m.in.:

Ewa Lada – dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo – Gastronomicznych, Warszawa

Maria Burska – redaktor naczelny – „Przegląd Gastronomiczny”

Danuta Siekierska – „Przegląd Gastronomiczny”

Anna Wasiak – Ministerstwo Edukacji Narodowej

Renata Świderska – Kuratorium Oświaty w Warszawie

Mirosław Rzucidło – Żywiec Zdrój S.A.

Jerzy Kruk – dwukrotny vice-mistrz Polski Sommelierów

Paweł Maliszewski – Coffee Zone

Podczas spotkania przedstawiono korzyści wynikające z przynależności podmiotów do Klastra. Zaprezentowano ofertę Klastra, firm członkowskich przed szeroką publicznością oraz harmonogram planowanych wspólnie działań.

„Polscy Liderzy Gastronomii” funkcjonują w oparciu o zasady partnerstwa i współpracy, której jednym z najważniejszych efektów będzie zintegrowanie podmiotów z branży gastronomicznej.  Wspólne i efektywne działania Klastra, oparte na wymianie wiedzy i doświadczeń, umożliwią rozwój obecnych i ułatwią tworzenie nowych, kompleksowych rozwiązań i usług na wysokim poziomie. Klaster jest otwarty na przyjęcie nowych podmiotów zainteresowanych współpracą i działaniami partnerskimi.

Zapraszamy na stronę Klastra: www.klastergastronomiczny.pl oraz na specjalną grupę na facebook’u o nazwie Klaster Gastronomiczny.