Festiwal Kuchni Dworskiej

Wydarzenia

Festiwal Kuchni Dworskiej

11 marca 2015

21 marca w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal  ten ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.

Konkurs będzie cykliczny i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w  Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych będą mieli możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji  w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu będą obecni obserwatorzy – przedstawiciele organizatora KPP .

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

W programie:

„Jarmark myśliwski”– wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek.

Prelekcja – co wiemy o dziczyźnie ? Rola dziczyzny w żywieniu człowieka, promocja polskiej dziczyzny !

Prelekcja – co powinniśmy wiedzieć o podkarpackiej wołowinie i dlaczego?

Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych.

Konkurs Kulinarny dla szkół – dla młodych adeptów sztuki kulinarnej pn. „Poznajemy podkarpacką wołowinę”

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”

– przekąska – ptactwo /pióro/

– danie główne – gruby zwierz

Przewodniczący Komisji sędziowskiej konkursów kulinarnych – Jerzy Pasikowski.

Organizatorzy to : Waldemar Hołówka – Holson Group , Zamek Dubiecko – Janusz Pyra wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem, zapraszają na nową odsłonę Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej.