Jeden z najbardziej cenionych cukierników na polskiej arenie gastronomicznej będzie oceniał zawodników konkursu. Paweł Mieszała swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał pod okiem Wojciecha Kandulskiego. Odbył staże w we Francji, Hiszpanii i Belgii, u najlepszych cukierników świata takich jak Pierre Marcollini, Michael Viollet czy Gino Massar.

Pasja do gotowania łączy ludzi. Dowodów na to dostarcza stowarzyszenie Otwarte Drzwi, która od ponad dekady zapewnia emocje, zdrową rywalizację i zabawę organizując Konkurs Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Po raz kolejny wydarzenie współorganizuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wspierane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. W tym roku firma jako oficjalny partner firma konkursu dostarczy produkty na finał oraz nagrody dla zwycięzców.

Branża HoReCa i najnowsze kulinarne trendy z roku na rok mają coraz większy wpływ na inne dziedziny życia, i odwrotnie. Wszak wielu szefów kuchni na dobre zagościło w świecie celebrytów. Z całej palety zdarzeń charakterystycznych dla kuchni i gastronomii korzystają filmowcy, a ostatnio coraz śmielej twórcy spotów reklamowych. A czy „przepiórze fusion z jarmużem” z reklamy telefonii może korzystnie wpłynąć na branżę?

W tym roku Polacy wykazują większe zainteresowanie spędzeniem urlopu we własnym kraju. O 32% wzrosła liczba wyszukiwań wakacyjnych noclegów w Polsce w stosunku do lata 2018 - wynika z analizy przeprowadzonej przez Kayak.pl.

Kto by przypuszczał, że zawód barmana należy do tak konkurencyjnych? W przypadku World Class to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast. Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia.

Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019 zaprasza na Krakowskie Menu Stołeczne. Od 1 maja bieżącego roku w wybranych krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami.

Wina organiczne to aktualnie jeden z głównych światowych trendów. Obecnie niemal każdy liczący się dystrybutor posiada w swoim portfolio ofertę produktów "eko". Przedstawiciele branży przyznają, że w związku z rosnącą świadomością konsumentów, wina oraz inne napoje winiarskie, pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, posiadają duży potencjał rynkowy.

Kalendarium

Najpopularniejsze