Otwarciu pierwszego w Polsce Centrum Szkoleniowego Lavazza, symbolu specjalistycznej wiedzy, badań i kawowych eksperymentów, towarzyszy premiera nowej kawy - Qualità Oro Mountain Grown – która uzupełnia dostępną w Polsce ofertę mieszanek Lavazza Qualità Oro.

Akademia Kulinarna Farutex ruszyła z nowym cyklem prezentacji. Tematem przewodnim jest oferta śniadaniowa w formie bufetu w oparciu o wysokiej jakości produkty przeznaczone dla klientów restauracji, hoteli i bistro.

25 października w hotelu Haston City we Wrocławiu odbędzie się pierwszy konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 czyli Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kulinarny Rajd Mistrzów 2019”.

Zaczęły się przygotowania do kolejnej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. To będzie wyjątkowa 20. jubileuszowa edycja tego najbardziej prestiżowego w polskim środowisku gastronomicznym konkursu, któremu patronują najważniejsze stowarzyszenia kulinarne w Polsce.

Jesienne menu WuWu opiera się na dawnych, sprawdzonych recepturach, z których powstały nowoczesne dania, wykorzystujące bogactwo sezonowych produktów. W nowej karcie nie brakuje pachnących lasem szlachetnych grzybów, a dziczyzna zajmuje w niej miejsce honorowe.

 

Pozostał zaledwie miesiąc do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. Dlatego już dziś informujemy, iż w jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu obejmą szefowie: Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut. A wszystko rozgrywać się będzie pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland.

Pomysłodawca projektu – Rafał Niewiarowski, na co dzień szef kuchni restauracji Dym na Wodzie w Ustce, ponownie zgromadzi znakomitych szefów i ekspertów, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII w. Kolacja „Barok. Powrót do korzeni i kapłonów” odbędzie się 21 października w Villa Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Partnerem wydarzenia jest marka Żywiec Zdrój.

17 października wręczono nagrody Herbapol Esencja Natury. Uroczysta gala, która odbyła się w Łazienkach Królewskich w Warszawie, została połączona ze świętowaniem obchodów 70. Jubileuszu firmy „Herbapol-Lublin”. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

Kalendarium

Najpopularniejsze