5 czerwca w wieku 76 lat zmarł dr Roman Dawid Tauber, założyciel i były rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. 

Msza św. w intencji zmarłego zostanie odprawiona w Kościele Matki Boskiej Częstochowskiej w Poznaniu, ul. Naramowicka 156, w środę 12 czerwca o godz. 12.00. Uroczystości pogrzebowe odbędą się na cmentarzu ul. Jasna Rola Naramowice Poznań o godz. 13.00.

  • dr Roman Dawid Tauber, twórca i założyciel Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
  • w latach 1993/2013 rektor WSHiG w Poznaniu, a po roku 2013 jej kanclerz. W ostatnich latach był rektorem-seniorem WSHiG, a także vicekanclerzem do spraw współpracy międzynarodowej i naboru studentów
  • założyciel policealnej szkoły w dwuletnim cyklu kształcenia w zawodach technik obsługi ruchu turystycznego, animatorów turystyki i szkoleń w zawodach gastronomicznych, barmań-skich i baristyczych
  • założyciel i prezydent Międzynarodowego Instytutu Hotelarstwa, Turystyki i Gastronomii w Lozannie w Szwajcarii
  • prezes Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii
  • członek wielu krajowych i zagranicznych organizacji i stowarzyszeń o charakterze turystycznym, hotelarskim i gastronomicznym, w tym Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Administracji Rekreacji i Turystyki, Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - WACS i Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko- Turystycznych AEHT
  • inicjator współpracy międzynarodowej w zakresie szkolnictwa wyższego, szczególnie z Ukrainą, Białorusią, Rosją, Kazachstanem i innymi republikami dawnego Związku Radzieckiego. Nawiązał także szeroką współpracę z krajami bałkańskimi i Europy Południowej, szczególnie z Hiszpanią, Portugalią i Grecją. W minionych latach Roman Dawid Tauber nawiązał także współpracę z wieloma krajami Azji, Ameryki Południowej i Środkowej i Północnej.
  • współautor wielu pozycji naukowych dotyczących branży turystycznej i gastronomii w tym podręczników „Logistyka dla hotelarzy i gastronomów i nie tylko”, ,,Nowoczesna turystyka i rekreacja” oraz „Turystyka i rekreacja we współczesnym świecie”.
  • uhonorowany tytułem Doktora Honoris Causa Akademii Wychowania Fizycznego w Mińsku na Białorusi oraz tytułem profesora honorowego Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Technologicznego w Ałmacie w Kazachstanie i Połtawskiego Uniwersytetu Agrokultury w Połtawie na#Ukrainie. 

Sfinks Polska - spółka zarządzająca sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki, Fabryka Pizzy i WOOK - w 2019 r. planuje zwiększyć udział franczyzy w całej sieci do ponad 60%. Po I kwartale roku spółka zarządzała 97 lokalami w tym modelu, co stanowiło 54% portfela. W planach na 2019 r. Sfinks ma także 2-3 inwestycje związane z objęciem mniejszościowych udziałów oraz uruchomienie nie mniej niż 20 nowych restauracji.

3 czerwca świętując trzecie urodziny kawiarni, bariści Columbus Coffee Kalisz zmierzyli się z ogromnym wyzwaniem. Postanowili udowodnić, że są najlepsi w swoim fachu i pobiją rekord zaparzenia co najmniej 2000 szt. espresso w ciągu ośmiu godzin, przez jedną osobę. Od samego rana bariści zapraszali i częstowali mieszkańców najstarszego miasta w Polsce pysznym esspresso, bijąc jednocześnie rekord Guinnessa! Barista-Rekordzista Michał Kibler przygotował aż 2188 kaw.

W czerwcu w kilku największych miastach wegetariańskie i wegańskie dania oraz słodkości serwować będą bary, puby, restauracje, kawiarnie i cukiernie. Odbędzie się wtedy Vegan Week Polska – nowe, bardziej „zielone”, święto polskiej gastronomii.

Restauracje sieci Sphinx, należącej do Grupy Sfinks Polska, już po raz szósty zaangażowały się w obchody Dnia Dziecka w Muzeum Wojska Polskiego. W wydarzeniu wzięło udział 150 wychowanków domów dziecka z rejonu warszawskiego oraz dzieci z klas specjalnych. Jak co roku, organizatorzy zapewnili najmłodszym wiele atrakcji, a restauracja Sphinx zadbała o obiady dla małych gości.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami takimi jak Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło czy Fabryka Pizzy, wypracowała w I kw. 2019 r. przychody w wysokości 37,67 mln zł w porównaniu do 40,34 mln zł rok wcześniej. Jednocześnie zysk brutto na sprzedaży wyniósł 6,04 mln zł (poprawa o 1,15 mln r/r), a zysk operacyjny 0,48 mln zł (poprawa o 0,80 mln zł r/r).

Kalendarium

Najpopularniejsze