Jowita Woszczyńska zdobyła złoty medal na Mistrzostwach Świata Dekoratorów Tortów, które odbyły się w dniach 19-20 października podczas gastronomiczno-hotelarskich targów Host w Mediolanie. Polka pokonała 16 konkurentów z całego świata, zdobywając uznanie jurorów i serca publiczności.

W nowym koncepcie kulinarnym w Poznaniu, w restauracji Kuchnia & Wino, odbyła się kolacja degustacyjna pod hasłem #ZeroWaste. Autorskie menu tego wieczoru przygotował Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski.

Firma Rational umożliwia klientom jeszcze łatwiejsze uzyskiwanie perfekcyjnych rezultatów w SelfCookingCenter® od pierwszego dnia użytkowania. Dla rynku polskiego lider w branży urządzeń konwekcyjno-parowych opracował dwa ekskluzywne pakiety startowe w atrakcyjnej cenie. Zawierają one najważniejsze akcesoria do grillowania i smażenia oraz stosowania przy wypiekach i przekąskach. W dniach 16.09 – 13.12.2019 przy zakupie urządzeń SelfCookingCenter® 61 lub 101 zestawy Do grillowania i smażenia lub Do wypieków i przekąsek 30% taniej.

Pierwsza nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 została wręczona Radosławowi Pelcowi i Kamilowi Mamerskiemu z Airport Okęcie w Warszawie, którzy zdobyli pierwsze miejsce w 8. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów.

Finał IX edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Pałacu Tłokinia. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2019. Najlepszą restauracją w Polsce 2019 roku została Platter By Karol Okrasa z Warszawy.

Do władz Sfinks Polska, spółki zarządzającej m.in. sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło czy Fabryka Pizzy, dołączył Sylwester Cacek. Największy akcjonariusz operatora gastronomicznego został powołany przez radę nadzorczą na stanowisko prezesa zarządu w ramach wspólnej kadencji trwającej do 6 lutego 2024 r.

12 października w łódzkiej restauracji Nie-Lada Restobar odbył się po raz 17. Master Chefs 4 Dogs. Marcin Kaczmarek-Pielin, twórca i organizator akcji zaprosił do udziału wielu kucharzy, którzy w tym roku po raz pierwszy przygotowali wyłącznie dania wegańskie i wegetariańskie.

Kalendarium

Najpopularniejsze