W Katowicach ruszył gastro pub Piwiarnia Warki, sieci należącej do spółki Sfinks Polska, która zarządza także restauracjami Sphinx, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy i WOOK. Najnowszy lokal znajduje się w centrum miasta, w odrestaurowanej kamienicy przy ul. Mariackiej 21 i jest prowadzony w modelu franczyzowym.

Kuchnia azjatycka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest bajecznie kolorowa, różnorodna i niezwykle aromatyczna. Oto 5 sztandarowych potraw kuchni azjatyckiej, które najchętniej zamawiają Polacy.

12 czerwca Orbis podpisał warunkowe porozumienie z Accorem dotyczące sprzedaży działalności serwisowej oraz ustalił zasady długoterminowych umów o zarządzanie, które będą zawarte między stronami i obejmą wszystkie hotele własne i dzierżawione w grupie Orbis. Tym samym Orbis wzmacnia swój sojusz z Accorem.

9 maja w Poznaniu odbyło się XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Sfinks Polska - spółka zarządzająca sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki, Fabryka Pizzy i WOOK - dokonała aktualizacji strategii rozwoju na lata 2017-2022. Zamierza w tym okresie nie tylko zarządzać siecią liczącą co najmniej 400 lokali, ale także nawiązać współpracę z nie mniej niż 1000 punktów gastronomicznych w programie afiliacyjnym. Według nowych założeń strategii, Sfinks zamierza obok dokonywania akwizycji zapewniających przejęcie pakietów kontrolnych, realizować inwestycje w pakiety mniejszościowe w przypadku konceptów o dużym potencjale wzrostu i z kompetentną kadrą zarządczą. Planuje też przeniesienie do spółek zależnych marek Sphinx, Chłopskie Jadło i Piwiarnia.

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18%) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82%), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05%), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

7 czerwca br. w wieku 76 lat zmarł wybitny reżyser, scenarzysta, pisarz Ryszard Bugajski. Urodził się w Warszawie w rodzinie patriotycznej. Był reżyserem takich hitów, jak „Przesłuchanie”, „Generał Nil”, „Zaćma” czy „Układ zamknięty”. Ten ostatni film tylko w pierwszym tygodniu po wejściu na ekrany kin w kraju obejrzało 100 tysięcy widzów!

Śledził mechanizmy prowadzące do nadużycia władzy. Uważał, że za wierność wyznawanym wartościom można poświęcić nawet życie.

Ryszard Bugajski był Honorowym Gościem (wraz z Żoną) Gali Poradnika Handlowca oraz Poradnika Restauratora w maju 2014 roku. Wystąpił wówczas z prelekcją pt. „Czy produkcja filmowa w Polsce może być niezależna?”. Reżyser ze szczegółami opowiadał o trudnej drodze powstawania filmu „Układ zamknięty”, którego realizacja od początku stała pod znakiem zapytania i mało kto wierzył w jego ukończenie. Publicznie podziękował tytułom naszego wydawnictwa mówiąc, że bez ich udziału (skuteczna reklama) film by nie powstał.

Film opowiada o losach polskich przedsiębiorców z branży FMCG – właścicieli Krakowskich Zakładów Mięsnych, które do upadku doprowadził prokurator wraz z urzędnikiem skarbowym, następnie mieli je w podstępny sposób odebrać i przejąć.

Ostatnia moja rozmowa z reżyserem dotyczyła m.in. pomysłu na scenariusz do nowego filmu. Odłożyliśmy ten temat na nieco później. Pan Ryszard już nie zrealizuje tego scenariusza.

Wydawca

Wiesław Generalczyk

 

Bugajski
Bugajski
Ryszard Bugajski
Ryszard Bugajski

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona preelimianacjami. W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.

Kalendarium

Najpopularniejsze