Zielony kolor powszechnie utożsamiany jest z przyrodą, naturą. Mówi się, że przebywanie pośród zieleni koi nerwy, regeneruje siły, uspokaja. Dlatego też w wielu placówkach barwa ta dominuje na ścianach. Nie inaczej dzieje się w przypadku jedzenia, bowiem kolor ma znaczenie nawet w kwestii potraw.

W swojej kuchni pielęgnuje najlepsze tradycje i dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur. Świeży, lokalny produkt jest punktem wyjścia do każdej propozycji z jego autorskiego menu.

Światowy gigant fastfoodowy przychylił się do postulatów obrońców zwierząt. Firma podpisała porozumienie dotyczące dobrostanu kurczaków i zobowiązała się wprowadzić do 2026 r. szereg zmian mających poprawić komfort ich życia. Decyzja obowiązywała będzie na terenie Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Holandii, Belgii i Szwecji.

W hali Selgros w Poznaniu pojawiła się nowość - specjalna szafa do sezonowania wołowiny na sucho. Urządzenie utrzymuje stałą temperaturę, poziom wilgotności oraz sterylne warunki do dojrzewania najlepszych kawałków wołowiny. Proces sezonowania pozwala nabrać mięsu głębokiego smaku oraz kruchości. Dla klientów hali Selgros dostępny jest t-bone, czyli rostbef i polędwica przedzielone charakterystyczną kością w kształcie litery T, oraz ribeye, czyli antrykot z kością. Oba rodzaje sezonowane są minimum 4 tygodnie. Mięso pochodzi z Warmii i Mazur, jednego z najczystszych regionów Polski. Steki porcjowane są na życzenie klienta.

Film

Najpierw niskie temperatury i opady w całym kraju, teraz jeszcze sinice nad morzem. Wakacyjna pogoda ostudziła – dosłownie – oczekiwania hotelarzy i zapał Polaków do wypoczynku na rodzimych plażach. Liczba rezerwacji w ostatnich tygodniach przyrasta wolniej niż zakładano, ale też mniej wzrosły ceny – wynika z sezonowej analizy przygotowanej przez Noclegi.pl na półmetku wakacji. Są za to dobre wiadomości dla dopiero planujących wakacje – nadchodzi kolejna fala upałów, a ceny są niższe niż zakładano.

Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło i WOOK, podpisała z Sylwestrem Cackiem umowę nabycia 2,5 mln sztuk akcji serii P na kwotę 2,5 mln zł. Jednocześnie główny akcjonariusz przyjął ofertę spółki na objęcie kolejnych 3 mln sztuk akcji. Do Sfinksa w ramach emisji serii P wpłynęła już wpłata w wysokości 500 tys. zł od innego inwestora.

Kalendarium

Najpopularniejsze