Rozpoczynający się sezon urlopowo-wakacyjny, Polska jako destynacja urlopowa oraz świadczenia rządowe takie jak Rodzina 500+ i 13. emerytura to najważniejsze czynniki, które wpływają na bardzo optymistyczne prognozy przedstawicieli HoReCa na najbliższe miesiące. Wartość subindeksu „Barometru EFL” dla branży gastronomicznej w II kwartale 2019 roku wzrosła aż o 11,1 pkt. w porównaniu do wskaźnika z początku roku i wyniosła 63 pkt. Jest to drugi (rekordowy był II kwartał 2018 – 65,1 pkt.) najwyższy odczyt od początku realizacja badania (od stycznia 2015 r.).

Według ogłoszonego wczoraj w Chicago raportu podsumowującego wspólną inicjatywę McDonald’s i Alliance For a Healthier Generation udało się zrealizować wszystkie zobowiązania dotyczące oferty dla dzieci, i to na dwa lata przed założonym terminem.

Resort przedsiębiorczości zaproponował w projekcie kolejnych ułatwień dla biznesu, możliwość wprowadzenia prawa do błędu. W debacie nad projektem ministerstwo finansów uznało jednak, że jeśli przedsiębiorca się myli, musi za po płacić.

10 maja w gdyńskiej Restauracji Biały Królik odbyła się pierwsza biletowana kolacja z cyklu “Chefs For Change”, w ramach którego jedni z najlepszych polskich szefów kuchni serwują roślinne, charytatywne uczty w Gdyni, Poznaniu i Warszawie.

 7 czerwca w Ostoi Chobienice k. Zbąszynia odbędzie się konkursu 6. Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na mięsie z królika (dwa dowolne elementy), cebuli oraz gorczycy. Zwycięzca konkursu otrzyma tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019.

Jeden z najbardziej cenionych cukierników na polskiej arenie gastronomicznej będzie oceniał zawodników konkursu. Paweł Mieszała swoje pierwsze kroki w zawodzie stawiał pod okiem Wojciecha Kandulskiego. Odbył staże w we Francji, Hiszpanii i Belgii, u najlepszych cukierników świata takich jak Pierre Marcollini, Michael Viollet czy Gino Massar.

Pasja do gotowania łączy ludzi. Dowodów na to dostarcza stowarzyszenie Otwarte Drzwi, która od ponad dekady zapewnia emocje, zdrową rywalizację i zabawę organizując Konkurs Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”. Po raz kolejny wydarzenie współorganizuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wspierane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. W tym roku firma jako oficjalny partner firma konkursu dostarczy produkty na finał oraz nagrody dla zwycięzców.

Najpopularniejsze