Konkurencja na rynku hoteli w Krakowie robi się coraz ciekawsza. Poszczególne obiekty, aby przyciągnąć klientów, starają się poszerzać ofertę noclegową. Krakowski Qubus już trzeci sezon zaprasza swoich gości na rejsy własną...łódką.

Od połowy kwietnia br. w restauracji The Olive w warszawskim hotelu Sheraton goszczą włoskie specjały zawarte w nowym menu opracowanym przez szefa kuchni hotelu - Artura Grajbera. W karcie znalazło się 27 dań i deserów, zainspirowanych podróżą szefa kuchni do Toskanii i Sycylii.

Amerykańscy naukowcy stworzyli specjalny inhalator o nazwie Le Whiff, którego zadaniem jest dostarczanie kubkom smakowym człowieka poczucia jedzenia słodyczy bez kalorii. Dostępne są wkłady o smakach: czekoladowym, malinowym, miętowym oraz mango.

25 kwietnia br. w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się IV Festiwal Kuchni Greckiej. W Festiwalu udział wzięło 12 ekip z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem kotletów jagnięcych oraz minimum trzech oryginalnych greckich produktów.

Ceniony Szef Kuchni i laureat prestiżowych konkursów kulinarnych, Przemysław Henryk Kaczor dołączył do grona doradców Premium Cook Farutex. Absolwent technikum gastronomicznego w Warszawie oraz Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych - gdyby nie został kucharzem zostałby zapewne ekonomistą.

6 kwietnia br. w szczecińskim klubie Can Can odbyły się pierwsze w historii Polski zawody duetów barmańskich w stylu flair o nazwie Double Flair Awards. Do rywalizacji przystąpiło 7 dwuosobowych teamów. Pierwsze miejsce i główną nagrodę zdobyli Tomasz Małek i Marek Posłuszny reprezentujący grupę Flair Factory.

17 kwietnia br. w zielonogórskiej Palmiarni odbył się pierwszy, z zaplanowanych pięciu, pokaz Farutex - Inspiracje Kulinarne. Imprezę odwiedziło liczne grono restauratorów z całego województwa lubuskiego. Podczas trwającego prawie 2 godziny kulinarnego show, Mistrzowie Kuchni na oczach widzów przygotowali siedem dań bazujących na produktach Farutex.

W restauracji Tabaka ruszył nowy cykl imprez tematycznych zatytułowany „Kocioł Bałkański". Głównym celem „Kotła Bałkańskiego" jest przybliżenie zaproszonym gościom kultury, zwyczajów i tradycji krajów Półwyspu Bałkańskiego. Każde ze spotkań poświęcone zostanie prezentacji innego kraju.

Kalendarium

Najpopularniejsze