Międzynarodowe rankingi potwierdzają, że restauracja Senses to bezsprzecznie polskie kulinarne okno na świat. Kuchnia pobudzająca zmysły, za sterami której stoi Andrea Camastra, od początku swego istnienia jest zauważana i doceniana przez polskich i zagranicznych znawców oraz smakoszy. Restauracja, która ma już na swoim koncie m.in. gwiazdkę Michelin właśnie otrzymała kolejne wyróżnienia. Senses dołącza do swojej kolekcji kolejne 4 czapki od przewodnika Gault&Millau, potwierdzając tym samym pozycję krajowego lidera oraz zostaje zakwalifikowana do prestiżowego zestawienia najlepszych restauracji wg rankingu 50 Best Discovery.

Chociaż to Francuzów zwykło się uważać za społeczeństwo „kawiarniane”, okazuje się, że to Hiszpanie wiodą prym pod względem stołowania się poza domem – wynika z najnowszego raportu Colliers International pt. „Magiczna karuzela: jedzenie, picie i rozrywka w regionie EMEA”, którego premiera miała miejsce podczas listopadowych targów MAPIC.

Kolejny raz pod hasłem „Białe czy czerwone? Pewne jest jedno. Polskie mięso.” Związek Polskie Mięso rozpoczął ogólnopolską kampanię informacyjną „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” dotyczącą drobiu i wieprzowiny. Projekt ma za zadanie popularyzację najnowszej wiedzy

6 grudnia w Avenida Poznań zostanie otwarta nowa lodziarnia Ice Dream. Stoisko znajdzie się na drugim piętrze centrum, w strefie Avenida Lounge. Chwilę wcześniej – 28 listopada, szybciej niż pierwotnie planowano, gelateria wystartuje w Galerii Katowickiej. Nowe stoiska, wraz z działającą od kwietnia br. lodziarnią w warszawskiej Arkadii to początek, budowanej przez markę, ogólnopolskiej sieci lodziarni opierających się na koncepcie „self-service ice cream”.

W połowie listopada Starbucks przedstawił swoim gościom nową ofertę kanapek, dla których bazą stało się charakterystyczne dla marki pieczywo – croissanty i bajgle – które wraz z oryginalnymi składnikami stworzyły zaskakujące połączenia. Odświeżona oferta to odpowiedź marki na potrzeby gości, którzy na co dzień poszukują zdrowych i pełnowartościowych przekąsek. 

Stałe zainteresowanie dynamicznym rynkiem nieruchomości komercyjnych w Polsce oraz sektorem hotelarsko-gastronomicznym skłoniło Radisson Hotel Group do organizacji corocznego spotkania z lokalnymi interesariuszami. Wydarzenie All Eyes on Poland 2.0 staje się powoli tradycją Grupy, która przy tej okazji podsumowuje osiągnięcia mijającego roku w obszarze rozwoju w Polsce i przedstawia strategię na najbliższe lata.

Chociaż enoturystyka kojarzona jest z takimi krajami Europy, jak Francja, Włochy i Hiszpania, to od jakiegoś czasu rozwija się również w Polsce. –Tradycja winiarska intensywnie odradza się w Małopolsce, gdzie jedne z pierwszych upraw winorośli pojawiły się już w IX w. Dziś występuje tu największe zagęszczenie winnic w skali kraju. Oficjalnie zarejestrowanych jest 54, ale szacuje się, że w regionie jest ich ponad sto – mówi Monika Bielka-Vescovi, ekspert z zakresu sztuki sommelierskiej w Polsce.

Kalendarium

Najpopularniejsze