Sfinks Polska - spółka zarządzająca sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki, Fabryka Pizzy i WOOK - w 2019 r. planuje zwiększyć udział franczyzy w całej sieci do ponad 60%. Po I kwartale roku spółka zarządzała 97 lokalami w tym modelu, co stanowiło 54% portfela. W planach na 2019 r. Sfinks ma także 2-3 inwestycje związane z objęciem mniejszościowych udziałów oraz uruchomienie nie mniej niż 20 nowych restauracji.

Restauracje sieci Sphinx, należącej do Grupy Sfinks Polska, już po raz szósty zaangażowały się w obchody Dnia Dziecka w Muzeum Wojska Polskiego. W wydarzeniu wzięło udział 150 wychowanków domów dziecka z rejonu warszawskiego oraz dzieci z klas specjalnych. Jak co roku, organizatorzy zapewnili najmłodszym wiele atrakcji, a restauracja Sphinx zadbała o obiady dla małych gości.

Sfinks Polska, spółka zarządzająca sieciami takimi jak Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło czy Fabryka Pizzy, wypracowała w I kw. 2019 r. przychody w wysokości 37,67 mln zł w porównaniu do 40,34 mln zł rok wcześniej. Jednocześnie zysk brutto na sprzedaży wyniósł 6,04 mln zł (poprawa o 1,15 mln r/r), a zysk operacyjny 0,48 mln zł (poprawa o 0,80 mln zł r/r).

Kuchnia amerykańska podbiła serca Polaków. Z okazji Światowego Dnia Hamburgera, który przypada 28 maja, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, iż mężczyźni zamawiają burgery aż trzy razy częściej od kobiet, największymi fanami są mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego (burgery stanowią tam aż 32 proc. wszystkich zamówień), a najwięcej za hamburgera płacą zamawiający z regionu opolskiego (23,67 zł).

Najbardziej wyczekiwana gastro miejscówka na Pomorzu i jednocześnie największy food hall w Trójmieście już niebawem otworzy się we Wrzeszczu. To idealna okazja do świętowania, dlatego specjalnie dla wszystkich fanów streetowej kuchni i najlepszej muzyki przygotowaliśmy cykl imprez pre-openingowych na przełomie czerwca i lipca.

Do targów Polagra zostało jeszcze trochę czasu, ale już dziś warto zaplanować czas, by odwiedzić Poznań i zanurzyć się w świecie gastronomii – nowoczesnych rozwiązań dla profesjonalnych kuchni i wybornej żywności. Jak zapowiada się tegoroczna edycja wydarzenia? Sercem targów będzie oczywiście strefa kulinarna, w której odbędzie się najbardziej prestiżowy konkurs w polskiej gastronomii – Kulinarny Puchar Polski. 

Lato to jedyny okres w roku, kiedy bez obaw możemy wskoczyć w krótkie spodenki i skorzystać z uroków kąpieli słonecznych. I choć piękna pogoda cieszy, warto sobie uświadomić, że wraz z temperaturą rośnie także nasze zapotrzebowanie na płyny. Jak zapobiec odwodnieniu? Oczywiście pijąc wodę! Tylko jak wybrać tę, która najbardziej przypadnie nam do gustu?

Stowarzyszenie Otwarte Drzwi od trzynastu lat aktywizuje osoby z niepełnosprawnością, zapraszając do wspólnej zabawy w Konkursie „Kucharz Doskonały”. Po raz kolejny wydarzenie współorganizuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni wspierane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry, w tym roku dostarczając produkty na finał, puchary dla zwycięzców.

Najpopularniejsze