Podczas dzisiejszej konferencji prasowej premiera Mateusza Morawieckiego i ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego ogłoszono wprowadzenie nowych zasad bezpieczeństwa, w tym ograniczeń w przemieszczaniu się. Jednak restauracje nadal będą mogły wydawać posiłki na wynos.

Choć przez epidemię koronawirusa branża sama nie ma się najlepiej to pomaga potrzebującym karmiąc personel szpitali i punktów ratownictwa a także osoby starsze, które zostały bez pomocy. A zaczęło się od 10 pizz przywiezionych do gdyńskiego szpitala. Dzisiaj lekarzom, pielęgniarkom, ratownikom medycznym walczących z epidemia koronavirusa pomagają restauracje w całej Polsce. Choć to właśnie one, jako jedne z pierwszych, odczują negatywne skutki ekonomiczne trwającej pandemii.

Charlotte, Warszawa Powiśle, Resort, W Orbicie Słońca, Bułkę przez Bibułkę, Forteca - Kręgliccy, Beirut, Bazar Kocha i niemal sto innych barów, kawiarni, klubokawiarni i warszawskich restauracji zrzesza się i wysyła pismo do Ministerstwa Rozwoju oraz stołecznego ratusza.

Wczoraj został wysłany do premiera RP list otwarty branży gastronomicznej wzbogacony o kolejne postulaty, którymi należy się zająć na poziomie państwowym jak i konkretnych miast. - Już w chwili obecnej jasne jest, że bez wsparcia ze strony państwa, branża gastronomiczna stoi przed zagrożeniem swojego istnienia – mowa tu nie o zamykaniu pojedynczych restauracji, ale o upadłości większości podmiotów działających na rynku – to tysiące przedsiębiorców zatrudniających dziesiątki tysięcy pracowników – mówi Norbert Redkie, Founder, CEO & non-executive Head Chef; Grupa Warszawa.

Zachęcamy wszystkich restauratorów do włączenia się do akcji „Zamawiam Pomagam”, którą zorganizował Piotr Popiński restaurator, a także organizator Festiwalu Jedz Pij Warszawo.

Najpopularniejsze