Kuchnia azjatycka uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest bajecznie kolorowa, różnorodna i niezwykle aromatyczna. Oto 5 sztandarowych potraw kuchni azjatyckiej, które najchętniej zamawiają Polacy.

12 czerwca Orbis podpisał warunkowe porozumienie z Accorem dotyczące sprzedaży działalności serwisowej oraz ustalił zasady długoterminowych umów o zarządzanie, które będą zawarte między stronami i obejmą wszystkie hotele własne i dzierżawione w grupie Orbis. Tym samym Orbis wzmacnia swój sojusz z Accorem.

9 maja w Poznaniu odbyło się XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18%) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82%), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05%), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

7 czerwca br. w wieku 76 lat zmarł wybitny reżyser, scenarzysta, pisarz Ryszard Bugajski. Urodził się w Warszawie w rodzinie patriotycznej. Był reżyserem takich hitów, jak „Przesłuchanie”, „Generał Nil”, „Zaćma” czy „Układ zamknięty”. Ten ostatni film tylko w pierwszym tygodniu po wejściu na ekrany kin w kraju obejrzało 100 tysięcy widzów!

Śledził mechanizmy prowadzące do nadużycia władzy. Uważał, że za wierność wyznawanym wartościom można poświęcić nawet życie.

Ryszard Bugajski był Honorowym Gościem (wraz z Żoną) Gali Poradnika Handlowca oraz Poradnika Restauratora w maju 2014 roku. Wystąpił wówczas z prelekcją pt. „Czy produkcja filmowa w Polsce może być niezależna?”. Reżyser ze szczegółami opowiadał o trudnej drodze powstawania filmu „Układ zamknięty”, którego realizacja od początku stała pod znakiem zapytania i mało kto wierzył w jego ukończenie. Publicznie podziękował tytułom naszego wydawnictwa mówiąc, że bez ich udziału (skuteczna reklama) film by nie powstał.

Film opowiada o losach polskich przedsiębiorców z branży FMCG – właścicieli Krakowskich Zakładów Mięsnych, które do upadku doprowadził prokurator wraz z urzędnikiem skarbowym, następnie mieli je w podstępny sposób odebrać i przejąć.

Ostatnia moja rozmowa z reżyserem dotyczyła m.in. pomysłu na scenariusz do nowego filmu. Odłożyliśmy ten temat na nieco później. Pan Ryszard już nie zrealizuje tego scenariusza.

Wydawca

Wiesław Generalczyk

 

Bugajski
Bugajski
Ryszard Bugajski
Ryszard Bugajski

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona preelimianacjami. W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.

5 czerwca w wieku 76 lat zmarł dr Roman Dawid Tauber, założyciel i były rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. 

Msza św. w intencji zmarłego zostanie odprawiona w Kościele Matki Boskiej Częstochowskiej w Poznaniu, ul. Naramowicka 156, w środę 12 czerwca o godz. 12.00. Uroczystości pogrzebowe odbędą się na cmentarzu ul. Jasna Rola Naramowice Poznań o godz. 13.00.

  • dr Roman Dawid Tauber, twórca i założyciel Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu
  • w latach 1993/2013 rektor WSHiG w Poznaniu, a po roku 2013 jej kanclerz. W ostatnich latach był rektorem-seniorem WSHiG, a także vicekanclerzem do spraw współpracy międzynarodowej i naboru studentów
  • założyciel policealnej szkoły w dwuletnim cyklu kształcenia w zawodach technik obsługi ruchu turystycznego, animatorów turystyki i szkoleń w zawodach gastronomicznych, barmań-skich i baristyczych
  • założyciel i prezydent Międzynarodowego Instytutu Hotelarstwa, Turystyki i Gastronomii w Lozannie w Szwajcarii
  • prezes Polskiego Stowarzyszenia Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii
  • członek wielu krajowych i zagranicznych organizacji i stowarzyszeń o charakterze turystycznym, hotelarskim i gastronomicznym, w tym Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Administracji Rekreacji i Turystyki, Międzynarodowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni - WACS i Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko- Turystycznych AEHT
  • inicjator współpracy międzynarodowej w zakresie szkolnictwa wyższego, szczególnie z Ukrainą, Białorusią, Rosją, Kazachstanem i innymi republikami dawnego Związku Radzieckiego. Nawiązał także szeroką współpracę z krajami bałkańskimi i Europy Południowej, szczególnie z Hiszpanią, Portugalią i Grecją. W minionych latach Roman Dawid Tauber nawiązał także współpracę z wieloma krajami Azji, Ameryki Południowej i Środkowej i Północnej.
  • współautor wielu pozycji naukowych dotyczących branży turystycznej i gastronomii w tym podręczników „Logistyka dla hotelarzy i gastronomów i nie tylko”, ,,Nowoczesna turystyka i rekreacja” oraz „Turystyka i rekreacja we współczesnym świecie”.
  • uhonorowany tytułem Doktora Honoris Causa Akademii Wychowania Fizycznego w Mińsku na Białorusi oraz tytułem profesora honorowego Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Technologicznego w Ałmacie w Kazachstanie i Połtawskiego Uniwersytetu Agrokultury w Połtawie na#Ukrainie. 

Najpopularniejsze