Polska jest liderem produkcji karpi w Unii Europejskiej, z niemal 30% udziałem w całkowitej produkcji tych ryb na terenie krajów unijnych. Według danych Europejskiego Obserwatorium Rynku w zakresie Rybołówstwa i Akwakultury (EUMOFA), rynek konsumpcyjny karpia w Polsce szacowany jest na ponad 21 000 ton. To bez wątpienia czyni nasz kraj prawdziwym królestwem karpi.

Potrzeby i oczekiwania osób urodzonych po 1980 r. doprowadziły do gruntownej zmiany na rynku przekąsek. Większość z nich jada małe posiłki każdego dnia. Emilie Goutte, menedżerka ds. rozwoju rynku i biznesu w Bösch Boden Spies, hamburskiej firmie zajmującej się produkcją składników z owoców i orzechów, oraz Christoph Wenzel, konsultant ds. rozwoju i zastosowania produktu, rozmawiają o szansach dla producentów z branży spożywczej, koncepcie „instagramowalności” oraz formule 80/20.

Pierwsza i największa polska sieć burgerowni Bobby Burger otworzyła swój 20 lokal w stolicy, w centrum handlowym Sadyba BEST Mall. Zgodnie z założonym planem, w tym roku sieć powiększyła się aż o 7 nowych lokali i obecnie posiada 45 burgerowni w największych miastach w Polsce. Bobby Burger ma w swojej ofercie burgery mięsne, wegetariańskie, a od niedawna również propozycję dla wegan.

Globalny koncern spożywczy Nestlé sprzedaje amerykańskie marki lodów spółce joint venture Froneri. Zamknięcie transakcji, która musi uzyskać akceptację regulatorów, zaplanowano na pierwszy kwartał przyszłego roku.

Food marketing to termin, którym interesuje się coraz większa liczba managerów, bowiem rynek gastronomiczny w Polsce od dekady stale rośnie. Dziś jest wart ponad 36 mln zł. Stanowi to szansę dla firm z branży HoReCa, które planują wprowadzić nowe produkty.

Restauracja Merliniego jest jednym z nielicznych miejsc w Warszawie, gdzie można zjeść steki z oryginalnej japońskiej wołowiny Kobe style pochodzącej od rasy krów Wagyu. Nazywane są one „królewskimi krowami” i słyną z najwyższej jakości mięsa, którego sekret tkwi w wyjątkowych warunkach, w których są hodowane.

Poland National Culinary Team zintensyfikowała swoje treningi w związku z udziałem w IKA Stuttgart 2020. Na terenie Instytutu Kulinarnego Transgourmet odbywają się treningi kadry juniorów i seniorów przygotowujące do startu w wyznaczonych kategoriach Mistrzostw Świata.

Kalendarium

Najpopularniejsze