Zakończył się pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 szefów kuchni reprezentujących 50 krajów, którzy już wkrótce będą rywalizować w półfinałach regionalnych. Polska stanie w szranki z Niemcami, Austrią, Ukrainą i Węgrami. Z 10 wyłonionych z tego regionu półfinalistów aż 4 jest z Polski! Kim są kandydaci na najlepszego szefa kuchni na świecie?

Czy uda się znaleźć następcę obwarzanka – kulinarnego symbolu Krakowa? Głąbik krakowski – warzywo, o którym dziś mało kto pamięta, a które dawniej stanowiło nieodłączny element kuchni krakowskiej, dzięki akcji zorganizowanej przez firmę Targi w Krakowie, organizatora Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® być może już niebawem na nowo powróci do łask.

Siedem lat temu jeden food truck, dziś 40 lokali w dużych polskich miastach – takim wynikiem może pochwalić się Bobby Burger. Pierwsza i największa polska sieć burgerowni właśnie otworzyła swój 16 lokal własny i pierwszą burgerownię marki na warszawskich Bielanach. Nowy lokal zajmuje 82 m2, a w jego wnętrzu znajduje się mural zaprojektowany i wykonany przez duet artystyczny Takie Pany.

National Chef of the Year 2019 Kuba Winkowski zasiądzie w jury tegorocznej edycji konkursu. Kuba Winkowski jest miłośnikiem polskiej kuchni, którą jako szef kuchni w Wielkiej Brytanii na co dzień ze smakiem kultywuje. Jego pasją jest przygotowywanie tradycyjnych dań z rodzimych stron w nowoczesnej i oryginalnej aranżacji.

Sylwester Cacek, prezes i akcjonariusz Sfinks Polska, spółki zarządzającej sieciami Sphinx, Piwiarnia, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy, Meta czy WOOK zamierza przejść do rady nadzorczej. Podczas nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, zwołanego przez spółkę na 30 lipca, będzie się ubiegał o miejsce w jej składzie.

Sokołów ustanowił nowy rekord Polski na największego burgera. Osiągnięcie zostało potwierdzone przez Biuro Rekordów. Burger o wadze 213 kg został przygotowany podczas dorocznej imprezy Sokołów CUP, która tym razem odbyła się w Tarnowie i była okazją do wspólnego świętowania 90-lecia Zakładu Sokołów S.A. w tym mieście.

Żywiec Zdrój wprowadził właśnie na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w pięknych, szklanych butelkach. To pierwszy produkt marki w szklanym opakowaniu, stworzony przede wszystkim z myślą o branży HoReCa. Produkt dostępny jest w 2 wariantach - niegazowanym i gazowanym, w butelkach o pojemnościach 0,3l i 0,7l. Po wodę Żywiec Zdrój, od maja 2019 roku, mogą sięgać konsumenci w wybranych restauracjach i kawiarniach na terenie całej Polski. Jednym z elementów wprowadzenia produktu na rynek, była wyprawa znakomitych polskich szefów kuchni na Żywiecczyznę. Zainspirowani regionem, stworzyli menu, które już wkrótce wzbogaci kartę dań ich restauracji.

W Katowicach ruszył gastro pub Piwiarnia Warki, sieci należącej do spółki Sfinks Polska, która zarządza także restauracjami Sphinx, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy i WOOK. Najnowszy lokal znajduje się w centrum miasta, w odrestaurowanej kamienicy przy ul. Mariackiej 21 i jest prowadzony w modelu franczyzowym.

Najpopularniejsze