Wszystkim szefom kuchni, kucharzom, restauratorom oraz naszym partnerom biznesowym składamy najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Niech dni te będą piękne i magiczne, wypełnione radością świętowania i atmosfera wyjątkowości – Wydawca oraz Redakcja „Poradnika Restauratora”.

Tradycja czy śmiałe eksperymenty? Klasyczne menu czy nowatorskie propozycje przełamujące kulinarne konwenanse? Jednym słowem – czy tradycyjne potrawy wigilijne można podawać w nieco odmienionych wersjach, nie tracąc przy tym ducha grudniowych świąt?

Wonton i Jiaozi to najpopularniejsze pierogi w Chinach, z kolei w Hiszpanii prym wiodą emparady. Włosi natomiast stawiają na ravioli a Litwini na kołduny. Jako, że święta Bożego Narodzenia już niebawem, już teraz warto zastanowić się na jakie pierogi postawić w tym magicznym okresie. Jeżeli jednak nie mamy pomysłu, z pomocą przychodzą laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Hochland Professional stale pracuje nad nowymi przepisami z udziałem produktów food service. Na zorganizowanych ostatnio warsztatach kulinarnych wspólnie z Ernestem Jagodzińskim, szefem kuchni restauracji Autentyk – kuchnia i ludzie stworzono nowe dania na bazie dwóch produktów: sera twarogowego Cremette i sera Cagliata.

Proszenie kelnera o opakowanie na wynos na niedokończony posiłek jest krępujące? Nie powinno. Coraz więcej restauracji w myśl filozofii zero-waste zachęca do zabierania do domu resztek potraw.

Wojciech Modest Amaro buduje farmę pod Warszawą. Restaurator podkreśla, że Forgotten Fields Farm, ma za zadanie przywrócić bioróżnorodność oraz przypomnieć o istnieniu różnych gatunków owoców i warzyw. Zdaniem restauratora wśród szefów kuchni zanika wiedza dotycząca odmian produktów. Farma na nowo przybliży polską gastronomię do natury, bo ta jest nie tylko ważna, lecz także inspirująca.

Nie minął jeszcze miesiąc od otwarcia Arco, a na 33. piętrze Olivii Star została otwarta druga restauracja Treinta y Tres (od hiszpańskich słów oznaczających trzydzieści trzy). Dania w niej oferowane są przygotowywane przez wybitnych kucharzy restauracji Arco, jednak restauracja oferuje przystępną w cenach kuchnię śródziemnomorską w zdecydowanie mniej formalnym charakterze.

Obserwatorzy trendów kulinarnych są zgodni co do tego, że tendencją, która będzie miała coraz większy wpływ na biznes gastronomiczny jest ograniczanie ilości spożywanego mięsa.

Kalendarium

Najpopularniejsze