I Konkurs Kuchni Polskiej ?Wczoraj i Dziś?

Newsy

I Konkurs Kuchni Polskiej ?Wczoraj i Dziś?

22 czerwca 2009

13 czerwca br. w Pułtusku odbył się I Konkurs Kuchni Polskiej „Wczoraj i Dziś”. Założeniem i najważniejszym celem organizatorów było propagowanie Kuchni Polskiej oraz promowanie producentów polskiej żywności. Do zawodów stanęli: uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski; profesjonaliści, widzowie programu „Kawa czy Herbata”, aktorzy i dziennikarze, motocykliści z Gold Wing Club of Poland. W kategorii profesjonaliści uczestnicy mieli za zadanie przygotować w ciągu 90 minut 11 talerzy dania głównego z polędwiczki lub schabu z dzika i grzybów. Zwyciężyła drużyna z Restauracji Papu w Warszawie – Daniel Gołębiewski i Paweł Wojtkowski. Drugie miejsce – Robert Wojnarowski i Paweł Wiśniewski z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. Trzecie miejsce – Dariusz Borysiak i Sławomir Maliszewski z Windsor Palace Hotel w Jachrance. Mistrzowie otrzymali medale, puchary, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów. Podobne zadanie konkursowe otrzymali uczniowie szkół gastronomicznych – w ciągu 90 minut musieli przygotować po 6 porcji dania głównego w oparciu o polędwiczkę lub schab z dzika i grzyby. W kategorii uczniowie pierwsze miejsce zdobyli Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzi. Drugie miejsce – Marek Janiszewski i Michał Pytka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej. Trzecie miejsce – David Tylec i Paweł Krysiak z Zespołu Szkół ze Szczecina. Pozostali uczestnicy konkursu – amatorzy – tworzyli dania na podstawie produktów znajdujących się w tzw. „magicznym koszyku”. Zmagania konkursowe oceniały trzy składy jury: degustacyjne, techniczne oraz smakoszy. Przewodniczący składów jury – Andrzej Bryk. Obok zmagań kulinarnych, konkursowi towarzyszyły m.in. pokaz barmański w stylu Free Style, występy iluzjonisty, pokaz sztucznych ogni, próba bicia Rekordu Guinessa w gotowaniu żurku. Podczas całego konkursu prowadzona była akcja charytatywna na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej – przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Zebrane zostało ponad 10.000 zł. Uzyskane środki finansowe protokolarnie przekazano na zakup mini-pomp. Konkurs zorganizował Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord, przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** Zamek w Pułtusku Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim. Impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.