Artur Zymerman: Stanęliśmy przed dużym wyzwaniem wprowadzając dania na wynos

Newsy

Artur Zymerman: Stanęliśmy przed dużym wyzwaniem wprowadzając dania na wynos

31 marca 2020

Musieliśmy opracować metodę na przeniesienie doświadczenia restauracji Belvedere do domów naszych gości, zachowując najwyższą jakość potraw, smak i wygląd każdego z dań. Udało nam się stworzyć menu, które pozwoli na bezpieczny transport i w pełni odpowie na oczekiwania klientów. Pomimo izolacji i restrykcji, którym musimy się poddać nie chcemy, aby goście w pełni rezygnowali ze swoich przyzwyczajeń i posiłków najlepszej jakości – dodaje.
W nowym menu możemy znaleźć przystawki takie jak pieczony łosoś z zielonym ogórkiem i sosem balsamicznym, rostbef wołowy z czerwonym pieprzem i piklami, czy kozi ser z figami i żurawiną. Dania główne to między innymi cielęcina duszona ze szparagami i szynką parmeńską w sosie winnym, sandacz w sosie szafranowym z pieczonymi batatami, czy potrawa wegetariańska w postaci grillowanych warzyw z pesto ziołowym i grzankami. Restauracja przygotowała również propozycje deserów i menu dopasowane do gustów najmłodszych klientów.
Produkty niezbędne do przygotowania dań na bieżąco zamawiane są od lokalnych dostawców, z którymi restauracja współpracowała na co dzień.
Taki krok pozwolił nam nie tylko odpowiedzieć na oczekiwania naszych gości, ale także wesprzeć lokalnych dostawców, którzy odnotowują straty związane z zawieszeniem działalności lokali gastronomicznych – dodaje Artur Zymerman.
Posiłki są przygotowywane z utrzymaniem najwyższych standardów jakości zgodnie z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zaleceniami WHO w kwestii zachowania szczególnej higieny. Kucharze pracują w jednorazowych rękawiczkach lateksowych, maseczkach oraz specjalnych ubraniach ochronnych.
 Szczególnie dbamy o stan zdrowia naszych pracowników. Codziennie mierzymy temperaturę, nawołujemy do prowadzenia zdrowego stylu życia, odżywiania i minimalizowania poziomu stresu w tym trudnym dla każdego z nas okresie – podkreśla Anna Bykowska, dyrektor restauracji Belvedere.
Dostawcy są wyposażeni w maseczki oraz rękawiczki ochronne, a w trakcie realizacji zlecenia utrzymują 1,5 m dystans od drzwi i samego odbiorcy zamówienia. Posiłki dostarczane są w sterylnych, hermetycznie zamykanych opakowaniach jednorazowych, aby wyeliminować nawet najmniejsze ryzyko zagrożenia. W trosce o wspólne bezpieczeństwo, restauracja Belvedere realizuje w tym czasie wyłącznie płatności bezgotówkowe.

fot. Szymon Kobusiński, Studio Bank

fot. Bartłomiej Zackiewicz

fot. Maciej Stankiewicz

djmedia:246