Już 15 lutego członkowie z Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski zmierzą się w pierwszej konkurencji na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Po dniu odpoczynku czekać będzie na nich kolejne wyzwanie. 18 lutego swoje siły zaprezentuje kadra juniorów w konkurencji Restaurant of the Nations. Relację z występu zawodników Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie Kulinarnej, na której spotka się w tym roku ponad 2000 szefów kuchni z ponad 60 krajów świata, będzie można śledzić na bieżąco w nowo powstałym kanale YouTube Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

 

Po raz pierwszy Narodowa Reprezentacja Kucharzy wystawi swoją reprezentację w dwóch kategoriach wiekowych: seniorów i juniorów. Wyselekcjonowani reprezentanci staną do rywalizacji w dwóch dyscyplinach. Chefs Table to kategoria, w której 7 kucharzy i jeden asystent w ciągu 5 godzin przygotowują po 12 porcji menu degustacyjnego. Następnie zespół musi zaserwować 10 gościom oraz 2 sędziom kolejno: pieczywo i dip, 6 finger foodów, plater rybny (tzw. festive platter), danie wegańskie, danie mięsne, deser oraz petit fours. Chefs Table to okazja do zaprezentowania kunsztu i kreatywności kucharzy.

Konkurencja Restaurant of Nations polega na podaniu 3-daniowego menu (lub 2-daniowego w przypadku reprezentacji juniorów) 110 gościom (60 gościom w przypadku reprezentacji juniorów) w ciągu 6 godzin. Tu liczy się współpraca, czas, powtarzalność i serwis.

By w pełni zaprezentować swoje umiejętności, Kadrowicze trenują do startu na olimpiadzie w od kilku miesięcy w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą.

Zmagania Narodowej Reprezentacji Kucharzy, zarówno seniorów jak i juniorów, ich wrażenia oraz relację z Olimpiady będzie można obejrzeć na kanale YouTube Instytutu Kulinarnego. Instytut Kulinarny Transgourmet jest kluczowym partnerem kadry i udostępnia kucharzom nie tylko przestrzeń do treningów, ale także zapewnia najlepszej jakości składniki.

Kalendarium

Najpopularniejsze