W dniach 27-28 stycznia 2019 r. podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

W dniach 27-28 stycznia 2019 r. podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.



21 trzyosobowych drużyn ze wszystkich zakątków świata rywalizowało przez 2 dni pełnych emocji i pasji o tytuł "Mistrza Świata Cukierników". Wśród nich, po dziesięciu latach znalazła się ponownie Polska. Stało się to za sprawą ogromnej determinacji, pozytywnej energii oraz ciężkiej pracy i profesjonalnemu podejściu naszych znakomitych cukierników Michała Doroszkiewicza, Marka Moskwy i Damiana Wiśniewskiego.



W Lyonie Polacy rywalizowali z trzyosobowymi reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.



W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny była: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.



Każda z ekip, w tym nasz słodki team miała tym razem 10 godzin na przygotowanie 19 deserów wegańskich na platerze, które nasze trio nazwało „Gifts of nature”, 3 tortów czekoladowych zatytułowanych „A drop of life in nature”, 2 mrożonych tortów „A wave of freshness”, ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz, eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa oraz rzeźbę, w lodzie która wyszła spod dłuta Damiana Wiśniewskiego.



Nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium, zajęli w ogólnej klasyfikacji 14 miejsce. Bogatsi o nowe doświadczenia wrócili do Polski z podniesionymi głowami, dumni z tego, gdzie się znaleźli i w jak doborowym międzynarodowym towarzystwie. Walczyli dla siebie i dla polskiej branży cukierniczej, rozsławiając jej imię na międzynarodowych salonach. Panowie Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa, Damian Wiśniewski oraz Jarek Nowakowski, który wystąpił w roli Prezydenta naszego zespołu – walczyli całym sercem prezentując swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie i za to należą im się słowa uznania oraz wielkie podziękowania. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku.



Wśród krajów uczestniczących to zespół z Malezji, złożony z Wei Loon Tan (sugar candidate), Otto Tay (chocolate candidate) i Ming Ai Loi (ice candidate), zrobił największe wrażenie na jury i zdobył uznanie sędziów dzięki najbardziej kreatywnemu i zaskakującemu występowi zajmując tym samym pierwsze miejsce na podium.



1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)



2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)



3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)



Nagrody specjalne:



- „Eco-responsible prize” – Wielka Brytania



- „Sculpted Ice prize” – Victor Dagatan, USA



- „Chocolate prize” – Justin Williams, Australia



- “Sugar prize” – Jamie Houghton, Wielka Brytania



- “Team spirit prize” – Australia



- „Best promotional campaign prize” – Chile



- “Press prize” – Australia



- “Best poster prize” - Maroko

 

Kalendarium

Najpopularniejsze