Zgotuj sobie sukces  – ekipy w półfinale

Newsy

Zgotuj sobie sukces – ekipy w półfinale

13 października 2010

Jury II edycji konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces!” ogłosiło listę 24 zespołów kucharskich, które zakwalifikowały się do półfinałów. Wśród zwycięzców pierwszego etapu konkursu organizowanego przez Makro Cash & Carry wspólnie z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni są zespoły z różnych stron Polski. Pełna lista półfinalistów jest dostępna na stronie www.zgotujsobiesukces.pl

Konkurencja była duża – spośród nadesłanych 55 zgłoszeń jury konkursu w składzie: Kurt Scheller – przewodniczący, Grzegorz Kazubski i Piotr Kraśkiewicz – członkowie jury, wybrało 24 dwuosobowe zespoły. Warunkiem zgłoszenia uczestnictwa było nadesłanie samodzielnie opracowanego przepisu. Danie konkursowe miało składać się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem w składnikach suma europejskiego i udźca cielęcego.

Konkurs „Zgotuj sobie sukces!” jest adresowany do uczniów szkół gastronomicznych. Jego celem jest upowszechnianie umiejętności organizacyjnych i kulinarnych w środowisku szkolnym, wśród przyszłych szefów kuchni.  – Polacy słyną ze wspaniałej kuchni i utalentowanej młodzieży, która swoje umiejętności i fantazję kulinarną czerpie z tradycji rodzinnego, domowego gotowania – mówi Grzegorz Kazubski, menedżer Centrum Kulinarnego HoReCa. – Nasz konkurs to prestiż i furtka do gastronomicznej kariery.

Półfinały i finały konkursu odbędą się w dniach 14-15 października br. w Warszawie, w Centrum HoReCa usytuowanym w Makro Centrum Rozwoju Firm. W trakcie półfinału wyłonionych zostanie 12 ekip, które zakwalifikują się do finałów. Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas uroczystej gali tego samego dnia. 

W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych w wieku 18-24 lat zgłaszane przez dyrektorów szkół lub nauczycieli praktycznej nauki zawodu. Każda ze szkół mogła zgłosić maksymalnie dwa zespoły.