Konkurs ?O baranie rogi”  w Kościelisku

Newsy

Konkurs ?O baranie rogi” w Kościelisku

23 września 2010

12 września br. w Kościelisku  odbył się konkurs „O baranie rogi” w ramach VI Polaniarskiego Osodu. Osod czyli powrót bacy z owcami z hal. Jest to jedno z ważniejszych wydarzeń na podhalańskiej wsi, które towarzyszy góralom od najdawniejszych czasów.

Restauracje i karczmy z powiatu tatrzańskiego musiały przygotować potrawy z jagnięciny i baraniny.  Jury po degustacji pod przewodnictwem Sebastiana Krauzowicza, szefa kuchni Hotelu Crocus z Zakopanego pierwsze miejsce przyznano Restauracji Staro Izba (Krzysztof Orawiec i Michał Krzyściak) za marynowany comber jagnięcy. Drugie miejsce wywalczyła Karczma Sywor (Mirosław Przekupień) za udziec barani w liściach mięty, a trzecie Restauracja Obrochtówka (Renata Kowalczyk) za kociołek barani.

Źródło: GOKR Kościelisko