Zapraszamy na Mistrzostwa Polski BBQ

Newsy

Zapraszamy na Mistrzostwa Polski BBQ

17 sierpnia 2010

20-22 sierpnia br. w Mikołajkach odbędą się Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ. W konkursie weźmie udział około 30 czteroosobowych zespołów. W skład kapituły konkursu z ramienia OSSKiC wchodzi Andrzej Bryk, Marcin Bała, Grzegorz Kazubski, Mariusz Nowicki. Koordynatorem zespołów zagranicznych i sędziów jest Grzegorz Kazubski. Jedną z tegorocznych nowości w sędziowaniu jest to, że każdy zespół może wystawić dwóch sędziów. Mistrzostwa BBQ Polski w Mikołajkach będą sędziowane przez sędziów zgodnie z regulaminem WBQA.  Uczestnicy muszą przygotować 7 porcji każdej potrawy – ciepła przekąska z kurczaka, Ryba Mazurska – Sum z dodatkami, Wieprzowina z dodatkami i Żeberka Wieprzowe. W pierwszym dniu imprezy odbędzie się Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów, a także pokaz BBQ w wykonaniu zespołu Polish BBQ Kings. Imprezę organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrz Miasta i Gminy Mikołajki i Grupa Amax. A patronat medialny sprawuje m.in.: Poradnik Restauratora.

PROGRAM MISTRZOSTW

Piątek 20.08.2010

Porządek Dnia
09:00 -16:00  Rejestracja – zameldowanie się do Hotelu, przygotowanie stanowisk
16:00 – Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn.
17:00 – Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw – następnie parada uliczna – przewidziana jest nagroda dla najlepiej prezentującego się Zespołu.
17:00 – 18:00 Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny przygotować indywidualne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)
18:00 – Zebranie informacyjne dla Kapitanów (Kapitanowie otrzymają koszyk z produktami do przygotowania kiełbasy)
18:30 – Pokaz BBQ w wykonaniu zespołu – POLISH BBQ KINGS
19:00 – 24:00 Wieczór integracyjny dla Zespołów.

Sobota 21.08.2010


Porządek dnia.

06.00 – 8.30 – Śniadanie
08.30 – Instruktaż dla Jury. Prezentacja Kapitanów i Zespołów. Zaprzysiężenie składu Jury. Oficjalny start Zespołów
09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw
09.00 – 20.30 – Program rozrywkowy (prowadzony przez „gwiazdę” na estradzie)
11.30 – ocena przekąski z kurczaka
13.00 – ocena dania z ryby
15.00 – ocena wieprzowiny
16.00 – ocena żeberek
16.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk
18.00 – 18.30 – ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ
18.30 – 20.30 – ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach
20.30 –  do godzin rannych – Przyjęcie dla wszystkich uczestników Mistrzostw BBQ
Zostanie ogłoszony dodatkowy konkurs – Zabawa pomiędzy startującymi zespołami.

Zadanie Konkursu – Zabawy:
Należy przygotować kiełbasę na BBQ (należy zastosować się do Polskiej Tradycji wyrobu kiełbas)
Kapitan Zespołu ma przygotować i zaprezentować przepis i  kiełbasę według autorskiej receptury.

Produkty : mięso i flak do kiełbasy – zabezpieczy Organizator.
Przyprawy, zioła są  w gestii zespołów.
Kiełbasa może być przygotowana w małych porcjach lub w jednym dużym kawałku.

Burmistrz Miasta Mikołajki, powoła specjalny skład Jury aby ocenił kiełbasy przygotowane przez Kapitanów i  Zespoły .

Zadanie Konkursowe

1.    danie – Ciepła przekąska z kurczaka (należy serwować na ciepło)
2.    danie – Ryba Mazurska – Sum z dodatkami
3.    danie – Wieprzowina z dodatkami (należy użyć lokalnego piwa)
4.    danie – Żeberka Wieprzowe
5.    Sprzątanie stanowiska

Ilości porcji danej kategorii :
 7 porcji  (1 – do prezentacji na talerzu z porcelany, 2 w styropianie dla jury na stanowisku, 4 dla ślepego jury) – w sumie 28 porcji.

Niedziela 22.08.2010

Porządek dnia:
06.30 – 11.00 – Śniadanie
08.00 – Wycieczka statkiem “Po Wielkich Jeziorach Mazurskich” ( 3-4 godz.)
12.00 – Pożegnanie, wyjazd.