Już 100 restauracji prowadzonych we franczyzie

Newsy

Już 100 restauracji prowadzonych we franczyzie

10 czerwca 2010

1 czerwca br. została przekazana we franczyzę setna restauracja McDonald’s w Polsce. Lokal mieści się w Galerii Cuprum Arena w Lubinie, a został otwarty rok temu, w maju. Restauracją zarządza Marek Baraniecki, który prowadzi juz 3 lokale z logo McDonald’s w Lubinie, Legnicy i Gubinie.
McDonald’s jest największą na świecie organizacją franczyzową. W Polsce na współpracę z McDonald’s zdecydowało się na razie już 49 osób. Licencjobiorca jest samodzielnym przedsiębiorcą, prowadzącym swoją własną restaurację pod szyldem i w ramach systemu McDonald’s. Inwestując własne środki finansowe, osoba taka korzysta zarówno z systemu stworzonego przez firmę, jak i jej ponad pięćdziesięcioletniego doświadczenia. Franczyza umożliwia połączenie siły wielkiej organizacji z elastycznością przedsiębiorstwa średniej wielkości.
Dzięki McDonald’s lokalni biznesmeni z sukcesem prowadzą własne działalności, dając jednocześnie źródło dochodów swoim sąsiadom.
Jak ważni dla firmy są franczyzobiorcy mówi Krzysztof Kłapa, Dyrektor ds. Korporacyjnych McDonald’s Polska – „Franczyzobiorcy są jednym z trzech filarów naszej firmy, tuż obok samej korporacji i jej dostawców. Dzięki temu, że są lokalnymi przedsiębiorcami, doskonałe znają swoich klientów i mają możliwość elastycznego reagowania na ich potrzeby. To właśnie jest kluczem naszego wspólnego sukcesu”.
W skali światowej restauracje McDonald’s prowadzone przez prywatnych przedsiębiorców, stanowią blisko 80% z ponad 32 tys. lokali tej sieci.