Polskie Jadło na Nigel Kennedy Polish Weekend

Newsy

Polskie Jadło na Nigel Kennedy Polish Weekend

01 czerwca 2010

Tradycyjne polskie potrawy i dania przygotowane przez szefów kuchni restauracji Polskie Jadło uświetniły Nigel Kennedy’s Polish Weekend. Impreza odbyła się 29-31 maja br. w Londynie.

Polski weekend w stolicy Wielkiej Brytanii została zorganizowana z inicjatywy światowej sławy skrzypka, Nigela Kennedy. Muzyk, który od 10 lat mieszka w Krakowie, jest propagatorem polskiej muzyki poza granicami naszego kraju.

Atmosferę polskiego święta pomogły budować dania tradycyjnej polskiej kuchni przygotowane przez szefów kuchni restauracji Polskie Jadło – marki, która od lat jest ambasadorem polskich smaków w wielu krajach Europy. Catering serwowany dla ok. 1500 gości festiwalowych koncertów obfitował w tradycyjne polskie specjały, wśród których znajdowały się zupy (kwaśnica na ziobrze, zupa z prawdziwków z łazankami i barszcz czerwony), mięsa (kotlet schabowy, golonka zapiekana w miodzie i czosnku, zrazy wołowe i żeberka na ostro), kilka rodzajów pierogów, bigos, placki ziemniaczane oraz domowego wyrobu ciasta i naleśniki na słodko z serem lub konfiturami.

– Jedną ze wspaniałych rzeczy w Polsce jest jej kuchnia, szczególnie ta regionalna. Polskie jedzenie stanowi nieodłączną część kultury. Kuchnia jest istotna dla podtrzymywania tradycji rodzinnych, pomaga zawierać i utrzymywać przyjaźnie i związki między ludźmi. Polskie Jadło było jedną z pierwszych restauracji, jakie odkryłem po moim przyjeździe do Polski, a gdy postanowiłem zamieszkać w Krakowie, ta restauracja i jej właściciel bardzo szybko stali się bliscy memu sercu – mówił organizator imprezy, Nigel Kennedy.

– Prowadząc restauracje spotyka się bardzo wielu ludzi. Rodzą się również przyjaźnie. Przez te wszystkie lata obsługiwaliśmy bardzo wiele prestiżowych imprez, gościliśmy Prezydentów i znanych ludzi, a za szczególny honor przypisujemy sobie organizację przyjęcia weselnego dla Nigela Kennedy. Nasz udział w Festiwalu traktujemy jako okazję do przybliżenia kultury polskiego stołu – mówił Jan Kościuszko, prezes i twórca Polskiego Jadła.

Źródło: Polskie Jadło