Krakowscy restauratorzy w ?Chaine des Rotisseurs”

Newsy

Krakowscy restauratorzy w ?Chaine des Rotisseurs”

31 maja 2010

Krakowscy restauratorzy dołączyli ostatnio do międzynarodowego stowarzyszenia „Chaine des Rotisseurs” – informuje „Dziennik Polski”. Ta międzynarodowa organizacja gastronomiczna, założona w Paryżu w 1950 r. nawiązuje do średniowiecznych tradycji, wspiera wykwintną kuchnię i promuje „towarzyską stronę przyjemności stołu”.

Według miłośników wykwintnej kuchni, danie ma różnić się od obrazu tylko tym, że oprócz czerpania przyjemności z patrzenia na nie, będzie można je zjeść. Wspólny posiłek to wydarzenie towarzyskie. Przy stole można spędzać nawet kilka godzin nie tylko na jedzeniu i piciu, ale i na ciekawych rozmowach.

„Chaine des Rotisseurs” zrzesza 25 tys. członków z ok. 70 krajów – zawodowców (szefów kuchni, właścicieli i zarządców restauracji i hoteli) i amatorów. Od kwietnia 2009 r. działa też w Polsce, w Warszawie. Należą do niej m.in. Kurt Scheller – były szef kuchni warszawskich hoteli m.in. Bristol i Sheraton, czy gen. Sławomir Petelicki – pierwszy dowódca GROM. Teraz w gronie członków „Chaine des Rotisseurs” znaleźli się właściciele hotelu „Pod Różą” i restauracji „Ancora” z Krakowa.