Festiwal Sztuki Kulinarnej – Aleja Dobrego Smaku

Newsy

Festiwal Sztuki Kulinarnej – Aleja Dobrego Smaku

26 maja 2010

13 czerwca br. w Częstochowie w ramach IV edycji Festiwalu Sztuki Kulinarnej, odbędzie się Konkurs Kulinarny Juniorów, uczniów szkół gastronomicznych woj. śląskiego. Uczestniczyć będzie maksymalnie 12 załóg dwuosobowych. Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser na bazie owoców oraz danie główne na bazie kurczaka, ryżu, warzyw (kalafior, cukinia, brokuły, cebula, szparagi, czosnek, papryka świeża, bakłażan, pietruszka, marchew); śmietany 30%. Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.

Konkurs będzie przeprowadzony 13 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip. Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.

Organizatorem imprezy jest Częstochowska Organizacja Turystyczna i Urząd Miasta Częstochowy.

Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbędzie się także Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.

Program:

11 czerwca – piątek

 21.30 – inauguracja I Festiwalu Muzycznego Rodziny Bachów.

Pokaz laserowy do muzyki Bacha w aranżacjach rock, pop i jazz.

Organizator: Stowarzyszenie Sympatyków Collegium Cantorum w Częstochowie

12 czerwca – sobota

 12.00 – I Częstochowski Konkurs Piw Domowych

12.00 – pokaz warzenia piwa domowego

14.00 – parada starych samochodów

14.00 – 20.00 – zabawy w „Porcie Magicznym” z udziałem artystów Teatru „Wagabunda” z Krakowa

14.00 – konkurs kulinarny dla dzieci z Andrzejem Szuszkiewiczem – Szefem Kuchni hotelu Mercure Patria w Częstochowie

16.00 – pokaz kulinarny kuchni węgierskiej w wykonaniu restauratorów z miasta Becescsaba na Węgrzech

17.30 – ogłoszenie wyników I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych

18.00 – kapela podwórkowa „U Andrzeja” z repertuarem pieśni górniczych

18.30 – zespół „Janowianie”

20.00 – koncert zespołu Agressiva69

21.30 – Teatr Ognia w wykonaniu artystów teatru „Wagabunda” z Krakowa

13 czerwca – niedziela

Konkurs Kulinarny

11.00 – 15.00 – konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych

11.00 – 18.00 – pokaz sztuki carvingu (sztuka rzeźbienia owoców i warzyw), Krakowskie Warsztaty Carvingowe na czele z Pawłem Peroniem, założycielem KWC

14.30 – prezentacja kuchni hiszpańskiej w wykonaniu Juana Salvadora Hernandez – właściciela restauracji „Juan” w Częstochowie

17.00 – pokaz kulinarny Roberta Sowy – wspólne gotowanie niedzielnego obiadu znanych częstochowian z mistrzem kuchni.

18.30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach: kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych oraz „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2010″

20.00 – koncert zespołu „De Mono”