OSSKiC na jubileuszowej X Majówce pod Tatrami

Newsy

OSSKiC na jubileuszowej X Majówce pod Tatrami

12 maja 2010

01-03 maja br. w Zakopanym odbyła się X Majówka Tatrzańska. W tym roku do akcji przyłączyli się również członkowie OSSKiC.

Pokaz kulinarny nawiązywał do tradycyjnej kuchni. Można było skosztować comber jagnięcy ze szparagami, ziemniakami au gratin i sosem z czerwonego wina; długo pieczony w niskiej temperaturze udziec jagnięcy z kurkami duszonymi w maśle; baranie ragu z hałuskami; polędwiczki wieprzowe nadziewane oscypkiem i prawdziwkami podane z glazurowaną karotką; pulardę faszerowaną bundzem z salsą z pieczonej papryki oraz młodą pokrzywą; pstrąga grillowanego a’la plancha z sałatą z fasolki szparagowej i sosem carbonara z oscypkiem oraz tradycyjne moskole, krem z zielonych warzyw z chmurką z bryndzy, sałatą z wędzonym pstrągiem.

W czasie pokazu zaprezentowano również urządzenie vacuum pack stosowane do przy marynowaniu mięs, omówiono zasadę pieczenia w niskich temperaturach w stylu Slow Cooking i beztłuszczowym grillowaniu „a’la plancha” oraz wędzeniu.