“Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”  w Pułtusku

Newsy

“Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” w Pułtusku

11 maja 2010

28-29 maja br. na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii odbędzie się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Celem konkursu jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej. Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością, a także promowanie producentów polskiej żywności.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział weźmie 12 dwuosobowych profesjonalnych ekip kucharskich oraz 8 dwuosobowych ekip uczniów szkół gastronomicznych.

Przedmiotem konkursu jest przekąska ciepła lub zimna i danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są: ryba lin (filet) i dowolny ser pleśniowy. A do dania głównego pierś z perliczki, świeże białe szparagi i miód pitny.

Dania konkursowe będą oceniane przez trzy składy jury. Do zadań Jury technicznego (dwuosobowego) będzie należało przyznanie punktów za przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość oraz profesjonalizm pracy. Natomiast Profesjonalne Jury degustacyjne (pięcioosobowe) oceni wygląd i aranżację, dobór składników i smak potrawy. A Jury smakoszy VIP (pięcioosobowe) przyzna punkty za wygląd i aranżację, dobór składników i smak.

Organizatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni Hotelu Lord. A współorganizatorem – Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie “Wspólnota Polska” Dom Polonii z szefem kuchni, Krzysztofem Sutkowskim. Natomiast wsparcie merytoryczne nad Konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.