Międzyszkolny Konkurs  Gastronomiczny w Wejherowie

Newsy

Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Wejherowie

10 maja 2010

22 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie, odbył się Międzyszkolny Konkurs  Gastronomiczny. Tematem konkursu były „Potrawy z ryb: zakąska z łososia wędzonego oraz danie zasadnicze z ryb”. Konkurs adresowany był do uczniów zasadniczych szkół zawodowych w zawodzie kucharz.

W konkursie uczestniczyło 12 uczniów ze szkół gastronomicznych z: Wejherowa, Somonina, Lęborka, Rzucewa, Gdyni oraz Gdańska. Każdy z uczestników musiał przygotować po 2 porcje przystawki z łososia oraz po 2 porcje dania głównego z ryb w 3 godz. czasie regulaminowym.

Jury oceniało organizację stanowiska pracy i przestrzeganie przepisów BHP, przebieg procesu technologicznego (obróbka wstępna, cieplna), wygląd i smak potrawy, prezentację potraw czy wizerunek ucznia (strój, sposób podania potrawy).

Konkursową rywalizację poprzedziły warsztaty praktyczno – teoretyczne poprowadzone przez pomorskich szefów kuchni Wojciecha Harapkiewicza – Hotel Królewski, Wiesława Miotka – Hotel Victoria oraz Krzysztofa Wierzbę – Firma KW Gastro.

Głównym organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 przy współpracy z przedstawicielami EURO-TOQUES Polska, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego oraz Carving Team Poland.