Aromatyczny dodatek do potraw

Newsy

Aromatyczny dodatek do potraw

12 marca 2010

Co wspólnego mają drogie kosmetyki i gastronomia? Perfumy. Wiadomo, że serwowane przez nas potrawy oddziałują na naszych klientów poprzez wszystkie zmysły – smak, wygląd i zapach. Jedna z firm wpadła na pomysł, aby jeszcze bardziej podrasować doznania i stworzyła specjalne perfumy kulinarne. Kuchenne aromaty łączą w sobie olejki eteryczne i oliwę z oliwek, kminek, sezam lub orzech laskowy w zależności od rodzaju kuchni. Do wyboru są specjalne zapachy do potraw kuchni azjatyckiej, orientalnej, indyjskiej i włoskiej. Jak przystało na dobre perfumy wynalazek ma swoją cenę. Za 100 ml flakon, którym spryskać można obiad, trzeba będzie zapłacić ok. 9,9 euro. Na razie na najnowszy wynalazek nie każdy restaurator będzie mógł sobie pozwolić.

(Źródło: tvpinfo.pl)