Początek współpracy OSSKiC z Le Cordon Bleu

Newsy

Początek współpracy OSSKiC z Le Cordon Bleu

01 marca 2010

W dniach 17-21 luty br. gościły w Polsce przedstawicielki jednej z najsłynniejszej uczelni kulinarnej na świecie Le Cordon Bleu – Catherine Baschet z Le Cordon Bleu Paris i Sarah Santin z Le Cordon Bleu London.
Do odwiedzenia Polski i poznania jej potrzeb szkoleniowych w zakresie kształcenia kadr dla gastronomii zmobilizował panie fakt nominacji książki Kurta Schellera „Szef Kuchni – Wędrówki po świecie” do nagrody Najlepsza książka kulinarna obcojęzyczna na Festiwalu GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009. Co prawda publikacja nie uzyskała wysokiego odznaczenia na Festiwalu jednak jej nominacja już przyniosła naszej branży nowe możliwości, chociażby międzynarodowe kontakty.
Catherine i Sarah odwiedziły na początku Warszawę, gdzie spotkały się na śniadaniu z Prezesem OSSKiC Dariuszem Zahorańskim. Obie strony wymieniły się informacjami na temat działalności swoich organizacji i możliwości nawiązania współpracy w zakresie edukacji młodych kucharzy. Rozmawiano na temat grantów dla studentów i programów pomocowych, np. „Uczę się – Pracuję”, które zmniejszyłyby koszty kształcenia w tej prestiżowej, ale jednak drogiej szkole. Prezes obiecał również pomoc w propagowaniu Uczelni na naszym rynku. Niestety Catherine i Sarah nie miały możliwości poznania osobiście Kurta Schellera, któremu obowiązki zawodowe uniemożliwiły pobyt w Warszawie w tym czasie.
Po dwudniowym pobycie w Warszawie przyjechały do Poznania na odbywające się tam Targi Edukacyjne, gdzie Uczelnia Le Cordon Bleu po raz pierwszy w historii zareklamowała swoją ofertę szkoleniową w Polsce. Na dzień dzisiejszy w oddziałach w Paryżu i Londynie studiują tylko 4 Polki.
Po zakończonych targach obie zostały zaproszone przez Joannę Ochniak na oficjalną, powitalną kolację w Hotelu Mercure. Towarzyszył im członek zarządu OSSKiC – Zenon Hołubowski, który przybył na spotkanie godzinę po narodzinach córeczki Poli. Szef kuchni Restauracji Hotelu Mercure – Wojciech Wiciak, serwował swoje popisowe dania z naszej narodowej kuchni: żurek, słynne policzki wieprzowe i napoleonki. Panie były zachwycone polskimi specjałami i bardzo chwaliły umiejętności szefa. Podczas kolacji oczywiście nie zabrakło rozmów na temat współpracy w zakresie organizacji krótszych, 2-tygodniowych kursów dla naszych szefów kuchni w Le Cordon Bleu. Co prawda Uczelnia nie posiada takich szkoleń w swojej ofercie, jednak jeśli uda się załatwić Joannie całą grupę do tego dofinansowanie z Unii, to nie wykluczają współpracy w takim zakresie. Poza tym Zenon Hołubowski – główny juror na tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski, zaprosił jednego z trenerów Uczelni do składu jurorskiego na tym konkursie. Omówiono również pomysł wspólnego stoiska na przyszłorocznym EUROGASTRO 2011. Na pamiątkę spotkania Panie otrzymały w prezencie płyty z muzyką Chopina oraz książki autorstwa Wojciecha Modesta Amaro „Kuchnia Polska XXI wieku”. Wyrażamy nadzieję, że nawiązana współpraca okaże się owocna w dalszej współpracy obu organizacji. Artykuł na temat Uczelni Le Cordon Bleu wkrótce!
Tekst i zdjęcia: Joanna Ochniak