Ważą się losy obwarzanka

Newsy

Ważą się losy obwarzanka

17 lutego 2010

Obwarzanek krakowski wkrótce znajdzie się na liście produktów chronionych unijnymi przepisami, jeśli inni członkowie UE nie zgłoszą zastrzeżeń do wniosku o jego rejestrację. Wypiek może zostać zarejestrowany jako “chronione oznaczenie geograficzne” – informuje portal tvp.info.pl.
16 lutego br. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej został opublikowany wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego. Teraz inne państwa członkowskie mają sześć miesięcy na składanie ewentualnych sprzeciwów – poinformowało biuro prasowe małopolskiego urzędu marszałkowskiego. Jeśli zastrzeżeń do produktu nie będzie, to obwarzanki krakowskie będą mogły być wypiekane tylko na terenie Krakowa oraz powiatu krakowskiego i wielickiego. Wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego zgłosiła grupa piekarzy działających przy Jurajskiej Izbie Gospodarczej. Jak podkreślili, nazwa obwarzanek krakowski jest używana dla określenia obwarzanka produkowanego w Krakowie i najbliższej okolicy. Jego nazwa wywodzi się od sposobu produkcji – obwarzania, czyli obgotowywania ciasta w podgrzanej wodzie. Obwarzanki krakowskie są sprzedawane na terenie całego miasta, m.in. z charakterystycznych oszklonych wózków. Średnio sprzedawanych jest blisko 150 tys. sztuk tego pieczywa dziennie.
Do tej pory Komisja Europejska zarejestrowała takie małopolskie produkty jak: bryndza podhalańska, redykołka, oscypek. Na rejestrację oczekują w KE kolejne wnioski z regionu dotyczące: chleba prądnickiego, fasoli “Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, jabłka łąckiego, karpia zatorskiego, kiełbasy lisieckiej oraz suski sechlońskiej.

(Źródło: tvp.info.pl)