Polacy na Taste of Christmas w Londynie

Newsy

Polacy na Taste of Christmas w Londynie

27 stycznia 2010

12 reprezentantów polskiej branży gastronomicznej wybrało się na początku grudnia ub. r. do Londynu na Festiwal Kulinarny Taste of Christmas.
Podczas święta świątecznej kuchni, serwowanej przez 15 najlepszych londyńskich restauracji: L’Anima, Baltic, Benares, Bentley’s, Club Gascon, Dolada, Eastside Inn, Roast, ST Pancras Grand, Sumosan, Tamarynd, The Modern Pantry, Trishna i Menu, można było posmakować klasycznych dań kuchni brytyjskiej, tradycyjnej włoskiej, współczesnej hinduskiej, japońskiej, a nawet, co było dla polskiej ekipy dużym zaskoczeniem – polskiej. W między czasie odbywały się pokazy wyrobów z czekolady, show barmańskie, pokazy kiperskie, szkół kulinarnych oraz mistrzów – gwiazd kulinarnych o światowej renomie.
Pierwszego dnia polska grupa uczestniczyła w pokazie Anthony’ego Worralla Thompson’a, znanego w Polsce z programu Kuchna.tv „Sobota w kuchni”. Anthony okazał się tak samo charyzmatyczną i pełną poczucia humoru osobą, jaką znamy z ekranu i to zarówno na scenie, jak i poza nią, chętnie podpisywał swoje książki i pozował do zdjęć.
Niewątpliwie największym przeżyciem było spotkanie ze światowej sławy Mistrzem Sztuki Kulinarnej – Hestonem Blumenthalem, znanym ze swojego innowacyjnego i naukowego podejścia do gastronomii, określanego mianem kulinarnej alchemii, właścicielem restauracji The Fat Duck, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin i plasującej się na 2. pozycji w rankingu 100 najlepszych restauracji na świecie. Heston Blumenthal podczas swojej godzinnej prelekcji podzielił się z licznie zebraną publicznością przepisami i procesem tworzenia autorskich, kultowych dań, takich jak „Płonący sorbet”, „Gorąca-zimna herbata”, „Odgłosy morza” czy danie zainspirowane baśnią „Alicja w Krainie Czarów”.
Heston Blumenthal udzielał również rad, jak przygotować świąteczny obiad. Zdradził kilka szczegółów ze swojego życia prywatnego, a mianowicie, że gotowanie w domu sprawia mu wiele satysfakcji z uwagi na fakt, że w domowej kuchni pracuje sam, a w restauracji, która może pomieścić max 42 gości wraz z 47 kucharzami!
Niezwykłą niespodzianką okazała się dla Polaków możliwość poznania Silveny Rowe, executive chef w polskich restauracjach w Londynie: Baltica, Vodka i Chez Kristof, gdzie zajmuje się propagowaniem kuchni polskiej na Wyspach Brytyjskich. Silvena jest autorką książki „Feasts – Food for sparing from Central and Eastern Europe”, w której prezentuje przepisy polskich dań narodowych, takich, jak: makowiec, pierogi, uszka, pierogi leniwe, gołąbki, naleśniki i oczywiście bigos – zachowując ich oryginalne nazewnictwo. Silvena na swoim pokazie serwowała polski sernik na orzechowym spodzie i tym polskim akcentem zakończył się Taste of Christmas. Kolejny Festiwal Smaku organizowany przez Taste Club już w czerwcu br.