Kuchnia kaszubska na… Kulinarnym Szlaku

Newsy

Kuchnia kaszubska na… Kulinarnym Szlaku

13 stycznia 2010

Kuchnia Kaszubów, pomimo iż dość prosta, jest bardzo charakterystyczna. Podstawą są oczywiście ryby, serwowane na dziesiątki sposobów. Oprócz tego ważną rolę odgrywają również warzywa i drób, szczególnie gęsina. Jedną z bardziej tradycyjnych potraw są gniecione ziemniaki ze szpyrkami, czyli skwarkami i maślanką. W codziennym jadłospisie nie może też zabraknąć chleba ze smalcem, plińców, czyli surowych tartych bulw, golców z tartych kartofli kładzionych na wodę lub mleko, a także rynczoków, placków z mąki gryczanej pieczonych na fajerkach płyty kuchennej. Innym, charakterystycznym elementem jest grucholec (baba ziemniaczana) oraz kiszka kaszubska. Na specjalne okazje przygotowywano dawniej ferkase, czyli cały obiad z rosołem i gotowaną kurą podawaną z ryżem i specjalnym słodko-kwaśnym sosem, pulczi ze śledzia, czy też ksywę z pulkami – rybna wersja flaczków. W bardziej zasobnych domostwach gospodyni podawała także zupę, co ciekawe, jako danie drugie. Typową kaszubską zupą jest krupnik z bulwami, polewka, czyli zupa z kartofli z przyprawami na zsiadłym mleku, lub czernina.
Na Kulinarnym Szlaku Turystycznym kaszubskie tradycje kulinarne kultywuje restauracja w Pensjonacie „Zapiecek” w Świeradowie Zdroju www.pensjonatzapiecek.pl.
Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska to profesjonalny program promujący naszą narodową kuchnię jako autentyczny, mocny i wiarygodny element marketingu narodowego. Ideę zainspirował fakt, że w Kotlinie Jeleniogórskiej i Karkonoszach brakuje kuchni regionalnej, która mogłaby być jego kulinarną wizytówką, gdyż mieszkańcy to powojenni imigranci. Połączenie polskich kulinarnych smaków ze wspaniałymi pejzażami regionu jeleniogórskiego mają sprawić, że Kulinarny Szlak Turystyczny stanie się trasą, którą będą podążać polscy i zagraniczni turyści – smakosze. Patronem medialnym projektu jest „Poradnik Restauratora” Zapraszamy na www.kulinarnyszlak.pl.