Wielkie gotowanie w Bydgoszczy

Newsy

Wielkie gotowanie w Bydgoszczy

24 listopada 2009

30 października 2009 r. w Hotelu City w Bydgoszczy odbyły się VII Kujawsko-Pomorskie potyczki kulinarne, jedno z najbardziej prestiżowych, a zarazem największych wydarzeń gastronomicznych regionu. Honorowy patronat nad imprezą objął prezydent miasta. W szranki stanęło 15. kucharzy pracujących na co dzień w różnych resauracjach. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy na bazie łososia w 5 porcjach. Kapituła jury w składzie: Tomasz Szymański, Tomasz Rusik, Rafał Targosz i Robert Ciechomski najwyżej oceniła Tomasza Górskiego z restauracji „Weranda” w Bydgoszczy. Drugie miejsce zajął Radosław Kaszyński z Kurkuma Sushi & Fusion Restaurant w Bydgoszczy, a trzecie – Marcin Jabłoński z Dolce Vita w Bydgoszczy. Jak podkreślali członkowie jury, poziom konkursu z roku na rok wzrasta. Start w tego typu zawodach to niezwykle cenne doświadczenie w karierze zawodowej. Oprócz konfrontacji i wymiany doświadczeń to również okazja poznania nowych trendów kulinarnych. Warto podkreślić, że laureaci Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych startują w prestiżowych zawodach, np. Finale konkursu Primerba Cup. Zawodom towarzyszył szereg szkoleń i prezentacji, połączonych z degustacjami, zorganizowanymi przez sponsorów, a także pokaz sztuki kelnerskiej, który zaprezentowali uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Inowrocławia pod kierunkiem Piotra Nogackiego. Podsumowaniem imprezy była uroczysta Gala Diner w restauracji Hotelu City. Nad całością Potyczek Kulinarnych czuwał Dariusz Gwiazda, szef kuchni Hotelu City. „Poradnik Restauratora” sprawował patronat medialny nad imprezą.