Złoci medaliści w gulaszu

Newsy

Złoci medaliści w gulaszu

18 września 2009

12 września br. w Czeskim Prerovie odbył się V finał Kulinarnego Pucharu Republiki Czeskiej w przygotowaniu gulaszu, przez mieszkańców zwany małymi Mistrzostwami Świata. Warto podkreślić, że to jedyny taki konkurs na Świecie. Zadaniem zespołów było zaaranżowanie stoiska, przygotowanie 15 litrów autorskiego gulaszu wraz z atrakcyjną prezentacją i oryginalnym sposobem podania, a wszystko w ciągu 5 godzin. W szranki stanęło 40 zespołów. Nasz kraj reprezentowała Narodowa Reprezentacja Polski Ghosts of Fire BBQ Team w składzie: Krzysztof Szulborski, menager reprezentacji i właściciel firmy King`s, Jacek Kempa w roli kapitana reprezentacji, szef kuchni restauracji Wieża Ciśnień we Wrocławiu, a przy tym jeden z najbardziej doświadczonych kucharzy specjalizujących się w BBQ, Jan Rado, inicjator wyjazdu, projektant stoiska ekspozycyjnego, organizator wielu konkursów kulinarnych w Bydgoszczy, Adam Michalski, światowej klasy kucharz i trener wielu ekip kucharskich, które odnosiły sukcesy w kraju i zagranicą, właściciel firmy Perfecter, Stefan Birek, medialny showmen kojarzony z programem „Kawa czy Herbata”, organizator konkursu kulinarnego „Kuchnia wczoraj i dziś”, szef kuchni Hotelu Lord w Warszawie, Michał Skrzypczak, znany bydgoski szef kuchni, obecnie zatrudniony w Karczmie Rzym, Robert Poliński, jeden z najbardziej znanych kucharzy firmy Unilever, specjalizujący się w daniach jednogarnkowych, Maciej Jagielski, bydgoski kucharz specjalizujący się w kuchni fusion, łączący tradycję z nowoczesnością i Rafał Rąpała, reprezentacyjny informatyk i fotograf. Bazę Sekretnego Gulaszu Polskich Mnichów na 10 porcji stanowiły wołowina zrazowa 1 kg, szynka wieprzowa 1 kg, gicz cielęca 1 kg i comber jagnięcy 1 kg. Do tego bukiet warzyw ( marchew, cebula, seler, por, pietruszka) 2 kg, borowiki 1 kg plus borowiki suszone 200 g, papryka (czerwona, zielona ) 1 kg, papryka wędzona b/s 300 g, suszone pomidory 200 g, kluski staropolskie 0,5 kg, rosół drobiowy 4 l, oliwa z winogron, czosnek, pulpa pomidorowa i maślanka. Charakteru potrawie dodały ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek, mięta, kminek, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi. Można przypuszczać, ze sekret smaku ukryty był w tej 100 letniej Śliwowicy Bursztynowej Mnichów i to ona ostatecznie zadecydowała o sukcesie. Oprawę, na którą zdecydowała się polska ekipa, to styl średniowiecznych mnichów. Sukces Ghosts of Fire BBQ Team jest podwójny, gdyż są pierwszą międzynarodową drużyną, której udało się do tej pory zwyciężyć w tym konkursie