Już 15 lutego członkowie z Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski zmierzą się w pierwszej konkurencji na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie. Po dniu odpoczynku czekać będzie na nich kolejne wyzwanie. 18 lutego swoje siły zaprezentuje kadra juniorów w konkurencji Restaurant of the Nations. Relację z występu zawodników Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy na Olimpiadzie Kulinarnej, na której spotka się w tym roku ponad 2000 szefów kuchni z ponad 60 krajów świata, będzie można śledzić na bieżąco w nowo powstałym kanale YouTube Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Nie macie czasu na podróż na igrzyska olimpijskie / kulinarne w Stuttgarcie (14-19.02)? Nie ma problemu. Możecie śledzić spektakl kulinarny na żywo za pośrednictwem IKA-TV.

Ministerstwo Zdrowia poparło w środę propozycję przesunięcia o kwartał, czyli na 1 lipca 2020 r. terminu wejścia w życie przepisów związanych z wprowadzeniem opłat od słodzonych napojów (tzw. podatek cukrowy) i napojów alkoholowych w opakowaniach o niewielkich pojemnościach.

W ramach programu Polska Bezgotówkowa do końca stycznia br. zainstalowano w firmach na terenie całego kraju ponad 250 tys. terminali. Duża część przedsiębiorstw (65%), która umożliwiła korzystanie swoim klientom z płatności bezgotówkowych znajduje się w miejscowościach poniżej 100 tys. mieszkańców.

W ciągu ostatnich 20 lat polski sektor spożywczy przeszedł znaczące przeobrażenia, a dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu, Polska jest ósmym eksporterem żywności spośród państw UE, a ponadto oferuje duży potencjał dla produkcji żywności ekologicznej. W 2019 r. wpływy z eksportu znacząco się zwiększyły o blisko 7 proc. do prawie 32 mld euro, wobec 29,7 mld euro w 2018r., jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Co daje taki rozpęd polskiej branży spożywczej i jakie zmiany może przynieść 2020 rok?

Najpopularniejsze