Colors: Purple Color

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ ENOEXPO® są jedną z najważniejszych imprez dla branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej w Polsce. W tym roku Kraków jest pierwszą Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. W związku z tym podczas targów odbędzie się finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019.

W Centrum Praskim Koneser w Warszawie trwa konferencja Made For Restaurant. Tematem przewodnim wydarzenia są „Innowacje w gastronomii – biznes czy prowokacja?”, prezentowane z różnych, międzynarodowych perspektyw.

20 listopada w Akademii Chefmanship w Poznaniu odbędzie się finał 15. edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej organizowanego przez Unilever Food Solutions. W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania głównego z bakłażana i dowolnej kaszy.

15 listopada na 33 piętrze gdańskiego wieżowca Olivia Star odbył się preopening restauracji Arco by Paco Pérez, skierowany do środowiska gastronomicznego oraz mediów. Od dzisiaj niekwestionowany autorytet kulinarny, zdobywca 5 gwiazdek Michelin i właściciel kilku restauracji na całym świecie będzie prezentował swoją interpretację fine diningu również w Polsce.

Już po raz czwarty pięciu szefów kuchni z różnych stron Polski połączyło swoje siły i wspólnie przygotowało kolację 10 Rąk – 10 Momentów, której tematem przewodnim była ziemia. Wydarzenie odbyło się 9 listopada w Heron Live Hotel. 10 daniowe, autorskie menu przygotowywane było na oczach wszystkich gości.

18 listopada w Hotelu Monopol odbędzie się 6.edycja Grand Prix Sommelierów Dolnego Śląska. Jest to druga cykliczna impreza sommelierska w kraju, zaraz po Mistrzostwach Polski Sommelierów.

29 października w ZSGH w Gdańsku odbył się 6. Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia. Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Najpopularniejsze