Artykuly | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Bartosz Peter dołączył do zespołu Transgourmet i Selgros Cash&Carry

21 stycznia 2019

Bartosz Peter, zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i laureat L’art de la cuisine Martell 2017 dołączył do zespołu Transgourmet i Selgros Cash&Carry obejmując stanowisko Eksperta Kulinarnego w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

przeczytaj całość

Restauratorzy i SKP godnie pożegnali Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza

21 stycznia 2019

W sobotę 19 stycznia Prezydent Gdańska, a także Honorowy Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Paweł Adamowicz został pochowany w Bazylice Mariackiej, obok najbardziej zasłużonych mieszkańców Gdańska. Pożegnali go przyjaciele, rodzina, współpracownicy, politycy, samorządowcy. W ostatniej drodze uczestniczyła również delegacja Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, liczna grupa restauratorów, kupców, NRZHiU oraz Wydawca „Poradnika Restauratora” i „Poradnika Handlowca” Wiesław Generalczyk.

przeczytaj całość

Biznes HoReCa to gra - przekonaj się o tym podczas Food Interactive Days

21 stycznia 2019

Biznes HoReCa jest jak gra, a jak wiadomo, każdy chce grać w najlepszej drużynie. Liczy się szybkość w podejmowaniu trafnych decyzji, otwartość na zmiany i nieustanne doskonalenie się. Ci, którzy osiadają na laurach, szybko pozostają w tyle. Mówi się, że trening czyni mistrza, takim treningiem dla branży gastronomicznej będzie Food Interactive Days – nowe wydarzenie na gastronomicznej mapie Polski, które już 6-7 lutego odbędzie się w AmberExpo w Gdańsku.

przeczytaj całość

Bocuse d'Or Poland w Strefie VIP Chef's Village

21 stycznia 2019

26-30 stycznia po raz pierwszy Akademia Bocuse d'Or Poland będzie miała wyjątkową okazję zaprezentować się w strefie VIP Chef's village podczas finału Bocuse d'Or i Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie. W ciągu 5 dni polscy szefowie kuchni pod batutą Adama Chrząstowskiego, Łukasza Konika, Tomasza Milewskiego i Michała Soliwody będą promować Polskę.

przeczytaj całość

Hotelarze z optymizmem patrzą w 2019 rok

21 stycznia 2019

Rok 2018 był dość ciekawy dla hotelarzy. Jak przekonuje prezes Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Ireneusz Węgłowski, obfitował on w wydarzenia istotne, zarówno dla Izby, jak i całej branży hotelarskiej.

przeczytaj całość

5. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

21 stycznia 2019

Hotel Atut w Licheniu Starym już po raz piąty będzie gościć uczestników mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się 9 marca. W skład tegorocznego jury weszli m.in. Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz jeden z pomysłodawców wydarzenia, Adam Dmyterko.

przeczytaj całość

Poznańscy Kucharze Razem zebrali 10 520 zł dla WOŚP

18 stycznia 2019

13 stycznia już po raz kolejny znani szefowie kuchni poznańskich restauracji m.in.: Patryk Dziamski, Dawid Łagowski, Tomasz Purol, Sergiusz Hieronimczak, Paweł Mieszała, Roman Kosmalski, Artur Skotarczyk, Ernest Jagodziński, Jakub Ignyś, Michał Kuter, Dawid Klimaniec i Tomasz Zdrenka zaangażowali się w poznański finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

przeczytaj całość

Zainteresowanie food pairingiem stale rośnie

18 stycznia 2019

Ostatnie lata należą bez dwóch zdań do food pairingu. Trend, polegający na łączeniu różnych produktów w jedną całość, kilka lat temu wyszedł z podziemia, podbijając serca i żołądki fanów gotowania na całym świecie. Jeszcze w poprzednim wieku traktowany jako moda i fanaberia topowych szefów kuchni, obecnie stał się globalnym zjawiskiem i elementem budowania przewagi konkurencyjnej na rynku gastronomicznym.

przeczytaj całość

„Marka Polskie Mięso” – startuje ogólnopolska kampania

18 stycznia 2019

17 stycznia w warszawskim Pin Up Studio odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kampanię Marka Polskie Mięso, Spotkanie to było doskonałą okazją do przedstawienia najnowszych danych dotyczących rynku mięsnego w Polsce, badań na temat drobiu i wieprzowiny oraz prezentacji aktualnych trendów żywieniowych. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym wydarzeniu.

przeczytaj całość

W finale KPP 2019 wystąpi Bartosz Fabiś

17 stycznia 2019

Zgodnie z nowymi postanowieniami regulaminu Kulinarnego Pucharu Polski, od tego roku, jeśli zwycięzca minionej edycji Kulinarnego Pucharu podejmie decyzję, że nie będzie bronił tytułu dopuszcza się wtedy start szefa drużyny, który zajął drugie miejsce w finale KPP tej samej edycji. Organizatorzy KPP nie przewidują też możliwości obrony tytułu dwa razy z rzędu. Oznacza to, że Bartosz Peter, który stanął na najwyższym podium konkursu w 2017 i 2018 r., nie wystąpi w tegorocznej edycji finału, a z przywileju tego skorzysta z kolei Bartosz Fabiś, który zajął II miejsce w KPP 2018.

przeczytaj całość

Strony

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl