Agata Wojda: Przy doskonałym jedzeniu nie rozróżniam płci i karier... | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Agata Wojda: Przy doskonałym jedzeniu nie rozróżniam płci i karier...

Kobiety w męskim świecie - są ich setki. Niektóre decydują się na otwarcie własnych restauracji, bo są wprost stworzone do bycia szefową. Inne pracują w tle szefa-mężczyzny, jeszcze inne jako ich managerki. Kobiety piękne, niezwykłe, mądre i zdeterminowane.Kobiety w polskiej gastronomii, czyli w jednym z najtrudniejszych biznesów współczesnego świata coraz częściej osiągają sukcesy (chciałoby się rzec – na miarę mężczyzn) i, co najważniejsze, poczucie, że znalazły się we właściwym miejscu, we właściwym czasie.

Rozmowa z Agatą Wojdą, czterokrotną zdobywczynią Bib Gourmand Michelin. W polskiej edycji przewodnika kulinarnego Gault & Millau uznano ją za najlepszą kobietę szefa w Polsce. Wielokrotnie reprezentowała kuchnię polską poza granicami kraju, gotując m.in. w Izraelu, Belgii, Francji, Włoszech.

Szef kuchni czy szefowa? 

Agata Wojda: Myślę, że oba te zwroty obowiązują wymiennie i nie ma dla mnie znaczenia, jak zatytułuje mnie osoba opowiadająca o mnie. Naturalną sytuacją jest zwracanie się do mnie lub mówienia o mnie przez gości per „szefowa kuchni”. Szczególnie jeśli wiedzą, że gotuje i zarządza kobieta. Bywa, że z lubością akcentują ten zwrot postrzegając ten fakt za dodatkową atrakcję kolacji.

Zapewniam, że swoim gościom nie będę anonsować, że gotuje tu kucharka Agata. Powiedzenie to niestety pozostało w terminologii w stołówkach, przydrożnych lokalach i małej gastronomii. 

Pani guru kulinarny to…

Nie mam takiego, ale lekko zazdroszczę tym osobom, które mają łatwość, upór, talent, okoliczności do prowadzenia własnych projektów dającym im splendor, pieniądze, wolny czas, rodzinę i możliwości podróży.

Fenomenalnie ułożyła się historia najgłośniejszej szefowej Hisa Franko (Słowenia), która wreszcie wdrapała się do rankingu najlepszych światowych szefów kuchni. Gotuje w niezwykłych okolicznościach przyrody, ma pensjonat w górzystym terenie, do którego podąża się wzdłuż drogi, a na 2-3 miesiące znika na azjatyckie urlopy. A jeszcze wino w restauracji polewa jej mąż! Podziwiam wszystkie te panie, które w naturalny sposób odkrywam podczas podróży w ich królestwach i znajduję w nich spokój, smak, świetne jedzenie i kawę, którą wypijają z widokiem np. na taflę jeziora. Panom też takich sukcesów zazdroszczę. Przy doskonałym jedzeniu nie rozróżniam płci i karier... 

Ale niektórzy rozróżniają – spotkała się Pani kiedykolwiek z niestosownym zachowaniem czy mobbingiem?

Spory temat wymagający rozgraniczenia tego, czy chcemy rozmawiać o rodzimym gruncie czy o światowym. Nie mam doświadczenia z budowaniem kariery w innych krajach. Mam jedynie doświadczenie stażu w jednym z francuskich miejsc. Moja wyprawa tam wiązała się z potrzebą obserwacji, pomocy na kuchni, poznania struktur jej organizacji. W pracy z moim opiekunem (kucharzem, do którego stanowiska mnie przeznaczono) byliśmy na ścieżce milczącego wykonywania poleceń. Nie miał on ochoty wysłuchiwać moich podpowiedzi, że brakuje mąki lub zostały tylko dwie figi w magazynie... co kończyło się niedzielnym amokiem dobijania się do nieczynnego młyna, brakiem chleba na serwisie lub fig. Raz wystarczyło mi powiedzieć, że od interesowania się towarem jest on.

Prywatnie po pracy byliśmy fenomenalnymi kumplami od piwa i oglądania MTV. No dobrze, ja jeszcze w przeciwieństwie do niego, zwiedzałam okolicę jak szalona i czytałam książki.

W Polsce będę głośno i wyraźnie zaznaczać – jeśli szefowa kuchni potrafi, ma jaja, charakter, smak i czternaście godzin na zbyciu w ciągu dnia, to nic nie stoi na drodze sceny i gal.

A czy kobietom trudniej?

Zatrzymujemy się w Polsce. Mnóstwo restauratorów chciałoby mieć poukładane, sumienne, konkretne, zawiadowcze, kreatywne i pracowite kobiety w swoich lokalach.

Nasze predyspozycje do budowania z sukcesem struktury kuchni są ogromne. Wielozadaniowość w nas kobietach kwitnie. Potrzeba nam wiary w siebie, siły i mocnych nóg, wyrośniętych dzieci, kochającego męża, dystansu do połamanych paznokci, umiejętności bycia autorytetem i wzorem, i wtedy jeśli jeszcze potrafimy wykreować znakomity talerz - jesteśmy gotowe na sukces.

Uwielbiam pracować z kobietami i z mężczyznami. Pamiętajmy, że mówię z perspektywy szefowej kuchni czyli najważniejszej osoby w restauracyjnym zespole. Ja go prowadzę, ja z nim współpracuję, ja go znam, ale razem się wybraliśmy. Być może zostaną ze mną na lata i nie będzie dla nich w najmniejszym stopniu ważna moja płeć tylko jak sprawdzam się jako człowiek, zarządca, współpracownik i mentor.

Najpiękniejsze chwile w kuchni...

To całe mnóstwo niuansów i drobnych sytuacji, ale najbardziej lubimy ten moment, gdy kapitalnie przygotowany wieczorny serwis zmusza nas do mijania się w natłoku pracy z elementami Matrix'a i ruchami baletu a nam się chce śmiać i żartować, chociaż pot płynie ku kości ogonowej. Nie zagnie nas ani jedno zamówienie, każdy talerz jest udany a my mamy to poczucie wspólnego wypracowania sukcesu dzisiejszego wieczoru. Pozostaje zgaszenie światła i do następnego dnia.

Rozmawiała: Beata Marcińczyk

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wywiady
Tagi
Data dodania
10 marca 2019

Podobne artykuły

Dawid Łagowski: Praca, prac i jeszcze raz praca

11 marca 2019

Rozmowa z Dawidem Łagowskim, szefem kuchni w Pałacu Mierzęcin.

przeczytaj całość

Karolina Roch: Tylko kobieta jest w stanie pogodzić tyle obowiązków

7 marca 2019

Rozmowa z Karoliną Roch, managerką szefa, ikony kulinariów, Roberta Sowy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl