8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego za nami

Wydarzenia

8. Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego za nami

15 października 2018

6-7 października podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbył się konkurs kulinarny Czas na rybę.

W konkursie dla profesjonalistów zwyciężyła restauracja Nad Stawem z Bogacicy. Tomasz Rosa i Marita Skomska przygotowali smażonego karpia z uszkami z kaszą i grzybami. Drugie miejsce zdobyły Kinga Galla i Joanna Gąsewicz z Bistro Finezja w Tułowicach (faworki z karpia na plackach z kaszy gryczanej z sosem z grzybów leśnych i salsą z kaparów i marynowanej śliwki). Natomiast trzecią nagrodę otrzymała restauracja Bajka z Grodźca w składzie Marcin Klich i Kevin Cwielong (smażony filet z karpia regionalnego podany z kaszą gryczaną, rodzynkami, orzechami laskowymi w sosie maślanym, pure jabłkowym i piklowaną dynią). Dwie restauracje zostały wyróżnione za potrawy: restauracja Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku (pulpety z karpia z pieczywem gryczanym) i restauracja Na Wyspie w Niemodlinie (karp z kaszą i jabłkiem).

Natomiast w konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych pierwsze miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie Patrycja Podgórska i Żaneta Zadworna (karp z sosem holenderskim i kaszą gryczaną). Drugie miejsce wywalczyli uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kluczborku w składzie Hanna Zygmunt i Angelika Krynicka (karp smażony, jesienne kaszotto i sos korzenno-śliwkowy), a trzecie drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Kraszewskiego w Opolu, w składzie Daniel Bewko i Gabriela Supron (niemodliński karp w światowym otoczeniu, duszony na cebulowym francuskim smaku, podany z cukinią wypełnioną włoszczyzną z polską gryką, z zapieczoną pod beszamelem oraz pianką z australijskiego wina).

Organizatorem wydarzenia byli: Rybacka Lokalna Grupa Działania Opolszczyzna, a współorganizatorami: Zamek Książęcy Niemodlin, Niemodlin – miasto i gmina, Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie oraz Ośrodek Kultury w Niemodlinie. Patronat nad wydarzeniem objęło stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Jury oceniające profesjonalistów:

Marcin Soból – przewodniczący

Walentyna Jałocha

Krzysztof Malinowski

Michal Proc

Daniel Jakubiec

Dorota Koncewicz (burmistrz Niemodlina)

Jakub Roszuk (prezes RLGD Opolszczyzna)

Ryszard Konieczka (juror techniczny)

Daniel Twardo (juror techniczny)

Karol Kuc (juror techniczny)

Jury oceniające uczniów:

Walentyna Jałocha (przewodnicząca)

Krzysztof Malinowski

Michal Proć

Zdzisława Bartków (sekretarz Niemodlina)

Joanna Kardasińska (prezes Fundacji na rzecz Zamku Książęcego Niemodlin 1313)

Ryszard Konieczka (juror techniczny)

Karol Kuc (juror techniczny).