2. Festiwalu Wódki i Zakąski

Wydarzenia

2. Festiwalu Wódki i Zakąski

05 października 2018

Poradnik Restauratora wczoraj uczestniczył w Reducie Banku Polskiego w Warszawie w konferencji prasowej drugiej edycji Festiwalu Wódki i Zakąski, który odbędzie się 19-20 października.

– Wódka z zakąską to nieodzowna część naszej kultury. Tradycje produkcji wódki na ziemiach polskich sięgają XVI w. i jest to nasz najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy, z którego słyniemy na całym świecie. Z roku na rok przybywa wysokiej jakości wódek, co świadczy o stale podnoszącej się świadomości konsumenckiej. Kolejna edycja Festiwalu to także dowód na to, że mamy swoje miejsce na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych, i że jesteśmy krajem, który swoje zna i swoje chwali – podkreśla Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski. – W tym roku przygotowaliśmy dla Gości wiele atrakcji – m.in. największą w Polsce strefę degustacji, targ zakąsek, pokazy barmańskich mistrzów świata, prelekcje o historii wódki i zakąski w różnych okresach dziejowych naszego kraju oraz panele dyskusyjne, warsztaty edukacyjne i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Fani koktajli będą mogli zobaczyć w akcji barmanów z kultowego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku, a także kibicować w turnieju Bar Masters, w którym udział wezmą barmani z najlepszych koktajl barów z całej Polski. Pasjonaci historii będą mieli niepowtarzalną okazję bycia świadkami przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie unikalnej kolekcji eksponatów, które wyemigrowały z naszego kraju do USA przed wybuchem II wojny światowej oraz zwiedzić okolicznościową wystawę „Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości” – dodaje.

Ponadto, wśród innych ciekawych wydarzeń Festiwalu znajdą się: „Kolacja Mistrzów”, w której Bartosz Węglarczyk i jego goście dyskutować będą o kulturze wódki w Polsce i na świecie, oraz premierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego „Śledztwo ostatniej szansy”, w którą autor wplótł wiele ciekawych wątków związanych z alkoholowo-gastronomicznym życiem przedwojennej Warszawy.

 – Istotną rolą Festiwalu będzie także edukacja na temat wysokiej kultury i odpowiedzialnej konsumpcji oraz propagowanie wiedzy z zasad food & vodka pairingu. Zapowiadają się wyjątkowo ciekawe dwa dni i ze względu na bogaty program warto przyjść na Festiwal już od samego południa – podkreśla Piotr Popiński.

Festiwal ponownie będzie miał formę dwudniowego wydarzenia, podczas którego swoje wyroby zaprezentują najbardziej uznani producenci alkoholi, w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować – w cenie biletu – wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach.  Cena biletu zawiera również możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach i panelach dyskusyjnych. Dodatkowo, w specjalnie wydzielonej części odbędzie się „Targ Zakąsek”, w którym, będzie można spróbować specjałów przygotowanych na tą okoliczność przez szefów kuchni warszawskich restauracji: Elixir w Domu Wódki, Oberży pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospody.

Co ważne, tegoroczna edycja festiwalu będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce, zorganizowaną w myśl idei „zero waste”, tj. polityki ograniczania odpadów i zużycia plastiku. 

 – Festiwal Wódki i Zakąski to także dowód na to, że podobnie jak Hiszpanie zapraszają do siebie na tapas i wino, Niemcy na piwny Oktoberfest, Włosi na aperitivo, a Francuzi na wino i sery, my sami możemy wykreować modę na turystykę kulinarną do Polski. Podczas poprzedniego Festiwalu degustowaliśmy wódki, nalewki i alkohole, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, które znamy i uwielbiamy. Pokazaliśmy, że jeszcze lepiej można poczuć ich smak, serwując je w odpowiedniej temperaturze i w parze z dedykowanymi zakąskami. Zeszłoroczny Festiwal dowiódł także, jak wielkie jest zamiłowanie Polaków do dobrego polskiego trunku oraz podkreślił fakt, że umiemy pić alkohol kulturalnie, w tonie dobrej zabawy, poszukując nowych smaków, stąd jeszcze bardziej cieszymy się, że spotkamy się ponownie, by kultywować najlepsze tradycje kulinarne i gorzelnicze naszego kraju – dodaje Piotr Popiński.

Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi,  będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą  Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu – Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol. Obaj szefowie będą też gospodarzami  warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.