13 Festiwal Śląskie Smaki | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

13 Festiwal Śląskie Smaki

17 czerwca w Parku Zamkowym odbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

A jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską, wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Co ciekawe - po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu.  To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.

Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy.
Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii.  Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia - Śląska Organizacja Turystyczna.  

Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterytycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy, Bitwie Smaków. Mówi się, że to jeden z najciekawszych pokazów gotowania na żywo! W tym roku
do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń",  stanie Remigiusz Rączka – Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – Szef kuchni i właściciel Punktu G-astronomicznego w Pszczynie. Można się więc spodziewać niezwykle emocjonującej walki kulinarnej.
A kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 17 czerwca.

Festiwal Śląskie Smaki to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Od godziny 13:00, aż do wieczora na scenie pojawią się znakomite zespoły wokalne, taneczne, wystąpią kabarety. Na finał Festiwalu – jak co roku –koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

 

 

Osoba do kontaktu:

Marta Grygny

Śląska Organizacja Turystyczna

tel.: 32 207 207 3

mail: marta@slaskiesmaki.pl

Urząd Miasta w Pszczynie / Pszczyńskie Centrum Kultury

Michał Czernek

m.czernek@pckul.pl

tel. 608 056798

Data wydarzenia: 17 czerwca 2018 r.

Miejsce wydarzenia: Park Zamkowy w Pszczynie, 43-200 Pszczyna

Ramowy program wydarzenia *:

13:00             Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”

13:15             Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
13:45             „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
15:30            „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne

16:00            „Makula Band” -  śpiewający kabaret

17:00            Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego

17:45             Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”

18:15            Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka                                                  

19:00            Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

Dodatkowe atrakcje:

- konkursy i animacje dla dzieci,

- oferta kulinarna restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.

*Program imprezy może ulec zmianie.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
14 czerwca 2018

Podobne artykuły

13. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny - zgłoszenia do 16 lipca

13 lipca 2018

13. edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się 11 sierpnia w studio kulinarnym RM Gastro w Ustroniu. Zwycięzca konkursu nominowany jest do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 2-3 październik w Poznaniu.

przeczytaj całość

4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

13 lipca 2018

21 lipca w Szczawnie-Zdroju odbędzie się 4. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej. Zwycięzca konkursu zostanie nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl